03 april 2019

Het aspergeseizoen gaat weer van start

Morgen begint het aspergeseizoen en dat betekent dat we ons weer tegoed kunnen doen aan de overheerlijke witte groente. Een nadeel is wel dat we er ook meer voor gaan betalen. Net als vorig jaar zijn de prijzen van de asperges in de supermarkt al flink gestegen. Voor een halve kilo betalen consumenten inmiddels zo’n zes euro.

Wat is jouw succesrecept met asperges?

Asperges

Het witte goud, zoals de groente ook wel wordt genoemd, doet zijn bijnaam elk jaar weer eer aan. Een paar dagen voor de aftrap van het aspergeseizoen gaat de prijs traditiegetrouw omhoog. ”Vorig jaar zaten supermarkten tussen de zes en acht euro, nu zitten de meeste aanbieders om zes euro per 500 gram”, zegt Thijs van der Tuin van Inprijsverhoogd.nl tegen het AD. ”Vorig jaar zag je dat de prijs eind april daalde richting de vijf euro dertig en begin mei verder zakte tot ongeveer vier euro. In 2017 lag de gemiddelde prijs rond deze tijd volgens Van der Tuin tussen de vier en vijf euro, pas in juni daalde hij richting een prijs tussen de drie en vier euro.

Aanvoer

Goed nieuws voor aspergeliefhebbers: met de aanvoer zit het wel goed. Dat laat Mat Kersten, voorzitter van AspergeGilde Peel en Maas weten aan het AD. ”We zijn hier vroeg in de regio”, vertelt hij. ”Dat komt doordat sommige telers folie gebruiken bij het verbouwen. En het weer helpt ook mee. Doordat de zandgrond hier zo goed is, net als de ligging, gaat het heel goed.’’

Prijzig

Waarom asperges zo prijzig zijn in vergelijking met andere groenten? Hiervoor is een simpele verklaring: er zit namelijk veel werk in. De planten moeten een paar jaar groeien voordat ze ook maar één eetbare spruit voortbrengen. En dan nog is het voor telers erg spannend om te zien hoe de planten zich houden van het ene jaar op het andere. ”We hebben een heel warme en droge zomer achter de rug”, aldus Kersten. ”Het is afwachten welke invloed dat heeft op de productie.”

Lees ook: Recept: pasta pesto met kip en groene asperges

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash