31 augustus 2017
Sabine

Wat staat er vanavond bij jou op het menu?

Pizza margarita, pizza funghi, pizza salami of een quattro formaggi. Wanneer het op pizza’s aankomt, is er voor ieder wel wat wils. Eet jij het niet te vaak omdat het toch wel wat vet is? Dan wordt het toch tijd om deze instelling eens te herevalueren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat pizza eten een positief effect op je heeft.

Hogere productiviteit

Hoogtijd om je baas eens aan de mouw te trekken en die pizzapauze erdoor te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat pizza de productiviteit verhoogt. En wie zijn wij om dat onderzoek in twijfel te trekken? Degene die we mogen bedanken voor dit mooie resultaat is schrijver Dan Ariely. Hij voerde het onderzoek uit en werkte het uit in zijn nieuwe boek Payoff: The Higgen Logic That Shapes Our Motivations. Voor zijn boek onderzocht hij wat mensen motiveerde om aan het werk te gaan.

Het onderzoek
Voor zijn onderzoek ging Dan Ariely naar een Israëlische fabriek. Hij verdeelde de medewerkers daar in drie categorieën om zo te meten wat de productiviteit het meest zou verhogen. De ene groep werd voor hard werk beloond met een bon voor gratis pizza, de tweede groep kreeg een geldbonus en de derde groep kreeg een compliment van de baas. Ietwat verbazingwekkend bleek dat niet de geldbeloning het meest motiveerde of het complimentje, maar de pizza!

De groep medewerkers die beloond zou worden met een pizza, werkte aanzienlijk sneller dan de andere twee groepen. Volgens de bevinding van Ariely werkte deze groep mensen wel 6,7 procent sneller dan ze normaal werkten met de wetenschap dat ze beloond zouden worden met pizza.

Addertje 
Maar… het bleek dat op de lange termijn een complimentje van de baas toch wel beter werkte wanneer het aankwam op productiviteit. Maar wanneer werknemers even direct een stimulans nodig hebben, is pizza de oplossing.

Ook interessant: Diepvriespizza uit de oven? Zo voorkom je dat het midden koud blijft

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Pixabay