10 augustus 2017
Sabine

Dít zorgt er dus voor dat je geroosterde brood zo anders smaakt

Wanneer je die droge boterham even beu bent, is er een magisch apparaat dat die snee wat meer jeu geeft: een broodrooster. Je doet je bammetje hier even in en opeens heb je een culinair hoogstandje te pakken wat brood betreft. Maar hoe kan het nu dat je geroosterde plak veel beter smaakt dan de standaard boterham?

Wij waren niet de enigen die benieuwd waren hoe het nu kan dat toast zoveel lekkerder is dan een normale plak. NSMBL zat met hetzelfde vraagstuk en heeft hier een antwoord op gevonden. Wanneer het brood namelijk in de rooster wordt geplaatst, vindt een bepaald proces plaats. Er is dan sprake van een mailardreactie en deze is verantwoordelijk voor de nieuwe smaak.

Karamelisering 
Die maillardreactie is een verzamelnaam voor verscheidene chemische reacties die onder invloed van warmte optreden tussen de suikers en aminozuren in de boterham. En dit zorgt er weer voor dat er nieuwe aroma’s ontstaan. Wanneer je je brood roostert is een zo’n nieuwe aroma furanone. Hierdoor lijkt het net of je brood een vleugje karamel heeft gekregen.

Dit bericht later teruglezen? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: NSMBL | Beeld: Pixabay