25 februari 2022
Sanne

‘Een klein slokje binnenkrijgen kan dodelijk zijn’, waarschuwt de NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een belangrijke veiligheidswaarschuwing afgegeven voor champagneflessen van Moët & Chandon. In sommige flessen is de harddrug MDMA gevonden, waardoor aanraken aal levensgevaarlijk kan zijn. 

Harddrugs

Het gaat om champagneflessen van het merk Moët & Chandon Ice Impérial van 3 liter. Recent bleek zowel in Nederland als in Duitsland een fles van dat formaat gevuld te zijn met de harddrug MDMA, ook wel bekend als XTC. Aanraken en/of opdrinken van de inhoud van de flessen kan levensgevaarlijk zijn. In Duitsland heeft dit al geleid tot zeven zeer ernstige ziektegevallen en zelfs een dode. In ons land zijn er al vier mensen ziek geworden door de champagne.

Onbekende website

In alle gevallen zijn de betrokken flessen via een tot nu toe onbekende website gekocht. Fabrikant Moët Hennessy heeft de NVWA hierover op de hoogte gebracht deze week. Hoe de MDMA in de flessen is gekomen, is onbekend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan daarom ook niet inschatten of er nog meer flessen met deze gevaarlijke drug in omloop zijn. Ook kunnen ze niet uitsluiten dat er meer flessen champagne van hetzelfde merk in omloop zijn waar ook MDMA in zit.

Hier moet je op letten

Heb jij nog een fles Moët in huis? Dan is het opletten geblazen. De NVWA roept iedereen op om zijn of haar fles(sen) met Moët & Chandon Ice Impérial van 3 liter met lotcode LAJ7QAB6780004 te laten staan. Deze code vind je op het etiket op de achterzijde van de fles, zie hier een foto. Aan de buitenkant zijn de flessen niet te onderscheiden van ‘goede’ champagneflessen. Maar zodra je het inschenkt is het verschil duidelijk. Champagne met MDMA:

  • Bruist niet;
  • Heeft een roodbruine kleur, die na verloop van tijd donkerder wordt;
  • Heeft een afwijkende anijsgeur.

Niet proeven

Vertrouw je een fles niet? Dan is de NWVA duidelijk: proef niets! “Zelfs een vingertop in de vloeistof dopen en ervan proeven kan, ook zonder doorslikken, tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Een klein slokje binnenkrijgen kan dodelijk zijn”, waarschuwen ze. Is de fles al geopend, maar vertrouw je het alsnog niet? Laat zowel de fles als de glazen onaangeroerd staan. Licht meteen de politie in via 0900-8844. Heb je de vloeistof toch binnengekregen? Bel dan direct 112.

champagne

Lees ook: Belangrijke veiligheidswaarschuwing voor Hoemoes en Esfenaj van Maza

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NVWA | Beeld: Pexels, Moët & Chandon