08 maart 2019
redacteur

Het kan namelijk beïnvloeden hoe je over het eten denkt

Heb je in een restaurant weleens gelet op het lettertype waarin de menukaart is geprint? Nee? Wij ook niet. Toch blijkt het best veel invloed te hebben hoe de menukaart eruit ziet. Er is een bepaald lettertype dat je namelijk het gevoel kan geven dat het restaurant gezondere gerechten serveert dan misschien daadwerkelijk het geval is. Onbewust associeer je bepaalde lettertypes met gezond eten. Goed om je hiervan bewust te zijn als je binnenkort weer eens uit eten gaat!

We hadden geen idee dat het uiterlijk van de menukaart zoveel invloed heeft op de manier waarop we over het eten denken!

Handgeschreven

Uit een onderzoek van de Ohio State University en Pennsylvania State University blijkt dat we een menukaart die handgeschreven lijkt te zijn eerder associëren met gezond eten! Een dergelijk lettertype zou er daarnaast voor zorgen dat je eerder een foto van je maaltijd op sociale media deelt.

Strategie

”Veel restaurants willen zichzelf neerzetten als duurzaam en gezond, maar weten niet precies hoe”, legt Stephanie Liu, auteur van dit onderzoek, uit aan Huffington Post. ”We wilden deze restaurants helpen door een marketingstrategie voor ze te ontwikkelen die ze niet op hogere kosten zou jagen. Het advies: je moet gewoon je menu in een ander lettertype printen!”

Experiment

Het onderzoek werd onder 185 mensen van 20 tot 84 jaar uitgevoerd. De ene groep kreeg een handgeschreven menukaart, de andere groep niet. Wat bleek? De deelnemers met de handgeschreven menukaart waren meer onder de indruk van de menukaart dan de andere groep. Ook had deze groep meer het idee in een duurzaam restaurant te dineren dan de groep zonder handgeschreven menukaart. En dat terwijl er precies hetzelfde op stond. Volgens de onderzoekers werkt deze truc alleen in restaurants die zichzelf profileren als gezond. ”In ‘gewone’ restaurants of fastfoodketens is het lettertype niet zo belangrijk, omdat je niet die bijzonderheid of extra moeite ervan verwacht”, zo verklaart Liu.

Persoonlijk

Waarom worden we toch zo enthousiast van een handgeschreven menukaart? Dit heeft volgens de wetenschappers misschien helemaal niets te maken met het handgemaakte aspect ervan. Want een met de hand geschreven menukaart insinueert misschien meer dat ook het eten zo natuurlijk mogelijk is gemaakt. Liu: ”Het is ook een stukje persoonlijkheid, net als wanneer iemand je een handgeschreven kaart stuurt.” Restaurantbezoekers krijgen het idee dat er echt werk van is gemaakt om het hen naar de zin te maken.

Lees ook: Waarom je geen extra peper over je eten moet doen in een restaurant

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels