25 november 2016
Robby

Een stuk ongezonder dan je zou denken, sla uit een zak!

Lekker makkelijk, sla in een zakje uit de supermarkt. Geen gedoe met snijden en wassen en je de porties zijn ook altijd precies genoeg. En het is nog gezond ook! Of toch niet…?

Salmonella

Volgens onderzoekers aan de universiteit van Leicester valt dat behoorlijk tegen en is sla uit een zakje helemaal niet zo gezond. Je kunt het volgens hen veel beter van een krop snijden. De reden hierachter is dat het sap van de gebroken blaadjes ervoor zorgt dat de sla een broedplaats is voor salmonella! De salmonella groeit tot 24000 keer zo snel door het sap uit gebroken slablaadjes, een conclusie die getrokken werd door onderzoek naar zakjes spinazie, eikenbladsla, veldsla en romaine sla.

Wassen?

Daarnaast wordt de bacterie door deze omstandigheden nog sterker, dus de kans op besmetting nóg groter. Hierom moet je een gekocht zakje sla direct opeten, en zeker niet geopend terugleggen in de koelkast leggen. Eet het zo snel mogelijk op; anders groeien de bacteriën die van nature op de sla zitten ook sneller. Het wassen van de sla helpt hierbij niet: de salmonella hecht zich zo goed dat de bacterie gewoon weer terug in het zakje beland. Toch is er wel een manier om de sla langer goed te houden dan normaliter het geval is. De truc hiervoor is te lezen op pagina 2 van dit artikel.


Pagina 1/2