21 september 2017
Sabine

Een cappuccino bestel je niet in de namiddag

Nederlanders schenken gewoon een kop koffie in wanneer ze daar zin in hebben. Koffie voor, na of tijdens het eten: wij vinden het allemaal prima. Maar in Italië hoef je niet met dit soort ‘geintjes’ aan te komen. Voor de Italianen is koffie heilig en daarom hebben ze er wat regeltjes voor.

De fanatieke koffiedrinkers moeten deze regeltjes eigenlijk wel weten.

Alleen ’s ochtends melk in de koffie
Gaat een Nederlander uit eten? Dan bestellen we zonder blikken of blozen als toetje een lekkere cappuccino. In Italië is dit echter best wel taboe. Koffie met melk drink je alleen ’s ochtends; voor 11 uur ’s ochtends om precies te zijn. Daarna wordt het bakkie pleur gewoon zwart gedronken. In de toeristische steden wordt nog weleens een uitzondering gemaakt, maar het hoort dus niet zo.

Ingewikkelde koffie
De Pumpkin Spice Latte mag in Nederland dan wel heel geliefd zijn, maar in Italië hoef je daarvoor niet aan te kloppen. Hetzelfde geldt voor een frappuccino met caramelsiroop, slagroom en schuddebuikjes. Sterker nog: de Italianen vinden dat bijna het ergste wat je met koffie kunt doen. Het drankje hoor je gewoon puur te drinken. Al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen. In Milaan kun je een marocchino krijgen: een omgekeerde cappuccino met cacaopoeder, gestoomde melk en een espressoshot en in Napels drinkt men caffè alla nocciola: een koffie met hazelnootcrème.

Geen espresso
In Italië hoef je ook geen espresso te bestellen. Je beledigt er in dit geval niemand mee, maar in Italië is een espresso de manier waarop de koffie wordt gemaakt en niet zozeer het drankje zelf. Een espresso noemen ze daar gewoon een caffè.

Lauwe koffie
Wees niet verbaast wanneer je een kop koffie bestelt in Italië en je een lauw bakkie voorgeschoteld krijgt. In Italië drinkt men de koffie nu eenmaal niet zo warm. Zo kan men ‘m meteen opdrinken. Bovendien komt de smaak beter naar voren wanneer de koffie niet heel heet is.

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels