Is het koolhydraatarme dieet eigenlijk wel zo gezond voor kinderen?
Het koolhydraatarme dieet is razend populair. Massaal laten mensen de koolhydraten achterwege op hun bordje. De een omdat hij of zij niet tegen brood of pasta kan, de ander om een paar kilo’s kwijt te raken. Maar kun je je kinderen hetzelfde koolhydraatarme dieet voorschotelen? Wij hebben het antwoord.
Groei en ontwikkeling
Kinderen hebben voor een gezonde groei en ontwikkeling in verhouding méér koolhydraten nodig dan volwassenen. Waar een gemiddelde volwassene zo’n 40 energieprocent uit koolhydraten moet halen (oftewel: van alle kilocalorieën die je binnenkrijgt, moet 40 procent uit koolhydraten bestaan), ligt dat voor kinderen tussen de één en vier jaar op minstens 45 energieprocent. Je kinderen elke dag een koolhydraatarm maaltje voorschotelen, is dus niet goed voor hun groei en ontwikkeling.
Brandstof
Bij koolhydraten denk je al gauw aan pasta en brood, maar ze zitten ook in aardappels, koekjes, snoep en zelfs in sapjes en fruit. Deze koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. Dit is onze brandstof, dit geeft je energie. Ook je spieren en hersenen kunnen niet zonder. Als je te weinig glucose binnenkrijgt, gaat je lichaam deze stof aanmaken uit eiwitten en vetten. Maar die hebben kinderen juist nodig voor de groei. Het is dus heel belangrijk dat je kind voldoende koolhydraten binnenkrijgt.
Gezonde koolhydraten
Zoals we al zeiden, zitten koolhydraten in enorm veel verschillende voedingsmiddelen. Toch is het ene koolhydraat het andere niet. In bruin- en volkorenbrood, groenten en fruit zitten dezelfde koolhydraten als in koek en snoep, maar die laatste zijn toch een stúk minder goed voor je. Koekjes en snoep missen namelijk belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Kies daarom zoveel mogelijk voor gezonde koolhydraten, zoals groenten, fruit, aardappels, volkorenpasta, havermout, zilvervliesrijst en bulgur.
Lees ook: Bordje leeg: deze recepten lusten kinderen sowieso
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Ouders van Nu | Beeld: Unsplash, Danielle MacInnes