19 april 2021

‘Zeker niet als het met zware restricties gepaard gaat’

Op 28 april is het eerstvolgende moment waarop er mogelijk versoepeld gaat worden. De opening van de terrassen staat dan ook op de agenda. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de mogelijke versoepelingen echter niet voldoende. 

Mogelijke versoepelingen 

Hoewel Mark Rutte vorige week nog somber was over mogelijke versoepelingen, is het demissionair kabinet nu een stuk positiever over versoepelde regens vanaf 28 april. Op de agenda staan punten als de heropening van terrassen en het einde van de avondklok. Welke versoepelingen er daadwerkelijk door kunnen gaan, is nog onduidelijk. Vandaag zijn er nog overleggen met onder meer de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Ook overlegd KHN vanmiddag met Veiligheidsminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer over de mogelijke heropening. 

Geen genoegen 

Hoewel er nu eindelijk mogelijke versoepelingen voor de horeca op de agenda staan, nemen ze geen genoegen met alleen de heropening van terrassen. “Zeker niet als het met zware restricties gepaard gaat.” KHN-voorzitter Robèr Willemsen legt uit waarom het openen van de terrassen alle niet genoeg is: “Wij hebben het kabinet meerdere keren laten weten dat wij nooit genoegen kunnen nemen met alleen terrassen open als bij andere branches meer vrijheden mogelijk zijn. Niet omdat we het de andere branches niet gunnen, maar omdat alleen terrassen openen geen juiste invulling is van de ruimte eerlijk verdelen.”

Ruimte voor ondernemen

“De horeca is niet alleen terrassen”, benadrukt de KHN-voorzitter. “Denk aan de restaurateurs, cateraars en hotels.” Willemsen zei eerder al dat het land toe is aan versoepelingen. Hij pleit voor duidelijkheid over hoe de overheid de komende tijd stapsgewijs steeds meer wil toestaan in de horeca. KHN wil graag meer ruimte om te ondernemen. Volgens hen is dat ook op een veilige manier mogelijk, zonder dat het ten koste gaat van de bestrijding van het coronavirus.

Lees ook: Wetenschappelijk bewezen: dit zegt jouw favoriete koffie over jou

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Pexels