12 juni 2017
Sabine

Is het zoveel beter dan boter of olijfolie?

Een aantal jaar geleden stapten een hoop mensen lukraak over van olijfolie op kokosolie. Het zou een stuk gezonder zijn en daarom vetten we de koekenpannen massaal in met een beetje kokosvet. Maar is het écht zo’n stuk beter? Of hebben we hier te maken met een broodje aap-verhaal?

Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, onthult voor eens en altijd hoe het zit: we kunnen gewoon in olijfolie blijven bakken. In zijn nieuwe boek ‘Voedingsmythes’ legt hij uit dat kokosvet verzadigd vet is. En als je een beetje thuis bent in het verzadigd vetwereldje, weet je dat dit het cholesterolgehalte in bloed verhoogt.

Gevaar kokosvet
Kokosvet verhoogt zowel het goede als slechte cholesterol in het bloed. Wat dit precies betekent voor het hart en voor de bloedvaten is nog een beetje een raadsel, maar volgens de hoogleraar voedingsleer zijn er bewijzen die aantonen dat het zogenoemde ldl-cholesterol hartinfarcten kan veroorzaken.

Dikmaker
Sommigen bakken enthousiast in kokosolie omdat het minder snel dik zou maken, maar volgens Katan is dat een fabeltje. Hij verklaart dat je van kokosvet net zo dik wordt als van andere vetten. Toch raadt de hoogleraar je niet zo zeer af om in dit vet te koken. Volgens hem kun je het gerust gebruiken, maar andere vetten, of eigenlijk oliën, zijn beter voor je.

Meer voedingsweetjes? Lees dan ook eens: 

Bron: Margriet. Beeld: Pixabay