11 maart 2024
Esther Reitsema

Die hadden we niet zien aankomen

Bij het meest populaire model van Volkswagen zouden we op de Kookfans-redactie denken aan een Polo of Golf (tot zover onze kennis over auto’s), maar het bestverkochte product van VW blijkt iets heel anders, en veel smakelijkers te zijn: namelijk een curryworst. 

Curryworst

Volkswagen kennen we vooral van steeds duurder wordende semi-premium auto’s, maar het merk is ook vooral groot in hele andere dingen. Neem bijvoorbeeld onderdeelnummer 199 398 500.

Dat is géén thermostaathuis of slotbout, maar een smakelijke curryworst in klassieke stijl. De Volksworst is al jaren het meest succesvolle product van de complete Volkswagen Group. Dit jaar werden er echter alle records gebroken.

Pittige cijfers

In 2023 verkocht VW maar liefst 8,33 miljoen vleesstaven. Ter vergelijking: in datzelfde jaar verpatste het concern wereldwijd ‘slechts’ 4,87 miljoen personenauto’s. De cijfers voor de curryworst zijn recordbrekend: in 2022 bleef de teller nog steken op net geen 8 miljoen, destijds ook een record.

Veganistisch alternatief

Het nieuwe verkooprecord is opmerkelijk, aangezien de directie van Volkswagen juist een poging ondernam om de lekkernij te verbannen. In de bedrijfskantines werd de traditionele curryworst al in 2021 verboten en vervangen door een duurzamer, veganistisch alternatief. In de zomer van 2023 werd die beslissing alsnog teruggedraaid, omdat werknemers op z’n zachts gezegd niet onder de indruk waren van de vegan worst.

Beeld: Volkswagen

Het aandeel van de bedrijfskantines is echter te klein om een echt verschil gemaakt te hebben op de totale verkoopcijfers. De curryworst en zijn populaire hotdogvariant werden alsnog veelvuldig besteld als echte Volkswagen Originalteil en verkocht in Nedersaksische supermarkten. Voorlopig lijkt de VW curryworst niet te stoppen. Nog even en we zien ‘m bij de plaatselijke Appie in het schap liggen!

Lees ook: Hoort ananas nou wel of niet op pizza? Dit zegt de wetenschap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Autobahn | Beeld: Volkswagen