Redactie Kookfans

Eindelijk het verlossende antwoord!

Het is hét onderwerp waar sinds jaar en dag fel over gediscussieerd wordt: mag je ananas op een pizza doen? De Italianen beschouwen het als een regelrechte misdaad, maar voor sommigen is de pizza Hawaii groot favoriet. Na al die jaren lijkt een definitief antwoord op het dilemma nog altijd niet gevonden te zijn. Daarom is het hoog tijd om er een theoretische onderbouwing bij te pakken: is ananas op pizza wetenschappelijk gezien een goede combi? 

Ananas op pizza

We hebben slecht nieuws voor iedereen die de rillingen krijgt van ananas op een pizza. Hoewel een Italiaan zal zeggen dat het écht niet kan, zegt de wetenschap van wel. En dat zit zo: er zijn vijf smaken, zoet, zout, bitter, zuur en hartig/umami. Je smaakpapillen kunnen door laagjes meerdere smaken tegelijk proeven en vooral de combinatie van zoet en zout wordt als heel fijn ervaren.

Zoet en zout

“We houden van zoet omdat het calorieën of energie aan ons doorgeeft. En we houden van zout omdat ons lichaam het nodig heeft. De combinatie van deze twee biologische reacties is zeer plezierig”, aldus auteur Barb Stuckey. Daar wordt dan ook vaak op ingespeeld. Denk aan pretzels met chocolade, een peanut butter and jelly sandwich, en salted caramel chocolade. En dus ook ananas op een pizza.

Natuurlijke reactie

Dus de volgende keer dat iemand zit te genieten van ananas op zijn of haar pizza, bedenk dan dat ze er niks aan kunnen doen. De meeste mensen houden nou eenmaal van de combinatie van zoet en zout en dat is een heel normale reactie van het lichaam. Misschien toch nog eens een kans geven?

Lees ook: Goed nieuws: van wijn drinken krijg je minder rimpels

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Happy in Shape, Spoon University  | Beeld: NL Beeld