17 juni 2019

Handig voor de mensen die niet zo gek zijn op het oranje fruit

Wie niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, kan een verminderde weerstand ervaren. Deze kennis vergaarde menigeen toen hij of zij nog klein was, wanneer bijvoorbeeld een verkoudheidje optrad. Voor je het wist, kreeg je een sinaasappel in je hand gedrukt, want daar zaten de benodigde vitamientjes in die je nodig had. Klopt als een bus. Maar in de volgende groentesoorten zit veel meer vitamine C dan in een sinaasappel.

Ter vergelijking: in 100 gram sinaasappel zit 50 mg vitamine C. Per dag heeft een volwassene 75 mg vitamine C nodig.

Chilipeper

In een chilipeper zit nogal wat meer vitamine C dan in een sinaasappel, namelijk 143,7 mg per 100 gram! Dat is bijna drie keer zoveel. Zo lijk je wel heel makkelijk aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C te komen, maar van een chilipeper eet je natuurlijk niet zomaar 100 gram. Toch is het voor de pikantliefhebbers onder ons een makkelijke manier om wat extra vitamine C aan je avondmaaltje toe te voegen.

Paprika

Vind je het heerlijk om met een paprika je avondeten wat te verrijken? Ga daar dan vooral mee door, want ook deze groente bevat ontzettend veel vitamine C. Grappig feitje: een gele paprika bevat meer vitamine C dan een rode paprika. In 100 gram rode paprika zit 127,7 mg vitamine C en in een gele paprika zit per 100 gram 183,5 mg vitamine C. Een groene paprika bevat overigens een stuk minder vitamine C dan de andere twee kleuren, namelijk 80 mg. Toch is dat nog altijd meer dan een sinaasappel.

Boerenkool

In Amerika groeit de liefde voor boerenkool nu, maar in Nederland was deze groente altijd al geliefd. Nu hebben we nog een reden voor je waarom de bladgroente zo fantastisch is: het is rijk aan vitamine C. 100 gram boerenkool bevat 120 mg vitamine C.

Spruitjes

Het is absoluut niet het favoriete gerecht van kinderen (en ook niet van veel volwassenen), maar spruitjes zijn wel erg gezond. De minikooltjes bevatten 85 mg vitamine C per 100 gram. Gelukkig is dit gerecht met een lekker kaassausje wel een stuk lekkerder voor velen, maar helaas ook wat minder gezond.

Broccoli

Een manier om je vitamine C-inname te verhogen kun je ook met broccoli doen. 100 gram broccoli voorziet je van 89,2 mg vitamine C. Het leuke aan broccoli is dat je al heel snel aan 100 gram zit als je het eet als avondeten. Zo krijg je meteen meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen.

Lees ook: Waar is vitamine A goed voor en waar zit het in?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Simple most | Beeld: Unsplash