07 september 2018
Sabine

Het zou daarom lastig zijn om een gezond dieet vol te houden

We weten allemaal wel dat we gezond eten niet als een dieet moeten zien, maar als een levensstijl. Soms is het alleen lastig om je vast te houden aan het principe van gezond eten. Volgens onderzoeker Astrid van Langeveld heeft het falen hierin niet te maken met een gebrek aan discipline, maar komt het doordat gezond eten vaak niet lekker genoeg is.

Hartige trek

Astrid van Langeveld nam voor haar onderzoek de dieet- en smaakpatronen van Nederland onder de loep. Met haar onderzoek promoveerde ze aan de Wageningen Universiteit en haar bevinding was dat zwaarlijvige mensen niet voor zoetigheid zwichten, maar juist een teveel aan calorieën binnenkrijgen door het eten van ‘zout, umami en vet’ voedsel, zoals gefrituurde hapjes of chips.

Op smaak brengen

Het zou van belang zijn om ervoor te zorgen dat gezonde diëten ook het verlangen naar zoetigheid en zout eten bevredigen. “De gezonde diëten bevatten in verhouding minder suiker, zout en verzadigd vet en zijn daarom minder sterk van smaak”, verklaart Van Langeveld in een artikel op Resource. “Dit verklaart waarschijnlijk ook deels waarom mensen moeite hebben om een gezond dieet vol te houden.” Van Langeveld raadt mensen aan om te proberen hun eten op smaak te brengen met kruiden en specerijen.

Kanttekening

Wel plaatste de onderzoeker zelf een paar kanttekeningen bij haar onderzoek. “We hebben nu alleen gekeken naar de basissmaken, maar andere factoren zoals aroma’s en geuren dragen ook bij aan de smaaksensatie.” Van Langeveld vertelt dat we niet worden geboren met een voorkeur voor aroma’s en geuren in ons eten. Om die reden is het erg belangrijk dat kinderen verschillende smaaksensaties leren te waarderen.

Echt niet lekker genoeg?

We kunnen ons voorstellen dat je op sommige momenten meer zin hebt in een zak chips dan in een salade. Maar is het echt zo dat gezond eten niet lekker genoeg is? Wij besloten het eens aan onze lezers te vragen of ze het ermee eens waren. We plaatsten een poll waarin we vroeger of gezond eten inderdaad niet lekker genoeg is. Op het moment van schrijven gaven 397 lezers antwoord op onze vraag. 25,2 procent van respondenten gaf aan dat ze gezond eten inderdaad niet lekker genoeg vinden. De resterende 74,8 procent is het oneens met de stelling en vindt gezond eten ook smakelijk.

Lees ook: Met deze zeven tips lukt het om minder zout te eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Resource | Beeld: Pexels