25 november 2021

Wel het volle pond betalen maar eigenlijk een goedkoop aftreksel kopen?

Met Sinterklaas in het land en de feestdagen op de loer, liggen de supermarkten en bakkerijen vol met allerlei lekkers. Een banketstaaf met amandelspijs of overheerlijke marsepeinen snoepjes kunnen dan natuurlijk niet ontbreken. Maar of je altijd wel écht marsepein eet? Daar blijken verschillen in te zitten. De Wageningse Universiteit heeft het uitgezocht!

Echt marsepein

Hoewel marsepein een winterse favoriet is voor veel Nederlanders, is het niet de goedkoopste traktatie. Begrijpelijk, want echt marsepein is gemaakt van amandel en suiker. En amandelen zijn niet altijd even goedkoop. Dure ingrediënten betekenen dus ook uiteindelijk een duurder product.

Goedkope vervangers

Maar er is al eens gebleken dat spijs en marsepein ook goedkoper te maken zijn. Hiervoor wordt bijvoorbeeld witte bonenmeel ingezet, of gemalen peulvruchten of abrikozenpitten, schrijft FavorFlav. Op zich is hier niets mis mee, maar de echte fijnproevers zullen een verschil in kwaliteit ongetwijfeld opmerken. Bovendien betaal je dan vaak wél het volle pond voor je spijs of marsepein. En dat terwijl de productie ervan dus veel goedkoper is.

Onderzoek

Daarom heeft de Wageningse Universiteit een onderzoek gedaan: hoe zit het met de marsepein die nu in de etalages ligt? Onderzoekers deden een steekproef met zeven soorten marsepein. Hiervoor gingen ze langs bij supermarkten, warenhuizen, en ambachtelijke bakkers. En wat bleek hier nou uit? Dat het dit jaar allemaal hartstikke goed zit met de kwaliteit van spijs en marsepein. Met wetenschappelijke methodes zoals ‘DNA barcoding’ en ‘massaspectrometrie’ (wij zullen ook niet doen alsof we weten wat dat inhoudt) is vastgesteld dat in alle zeven geteste monsters echt alleen amandel en suiker aanwezig waren. Geen goedkope vulstoffen dus!

Zelf opletten

Wil je nu zeker weten dat de banketstaaf die jij op tafel zet of de marsepein die je uitdeelt van goede kwaliteit is? Check dan voor je deze koopt altijd even het label. Als je hier dingen ziet staan als ‘witte bonen’, ‘abrikozen’ of verschillende peulvruchten, kies dan liever een ander product. Of als je vooral zin hebt in iets zoetigs en de kwaliteit je niet heel veel uitmaakt – check even of de prijs er dan ook naar is. Als we goed betalen, dan willen we immers ook goed eten.

Lees ook: Huh? Blijkbaar gebruikten we al die tijd nep-kaneel…

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: FavorFlav | Beeld: Pixabay, Einladung_zum_Essen