19 juni 2024
Renée Bootsma

Dat de Franse frietjes alleen aardappel en zout bevatten? Niks van waar

Oh oh: McDonald’s is op het matje geroepen door Voedselwaakhond Foodwatch vanwege een misleidende advertentie. De fastfoodketen mag hun Franse frietjes niet langer aanprijzen met de claim dat ze niets anders bevatten dan aardappels en zout. Want tja, daar is gewoon helemaal niks van waar!

Onterechte bewering

McDonald’s adverteerde eerder dit jaar met een advertentie in de Volkskrant. In deze advertentie beweerde de keten dat hun frietjes “gemaakt worden van de allerlekkerste aardappelen, voornamelijk van Nederlandse bodem. En aan die aardappelen wordt verder helemaal niets toegevoegd… behalve een snufje zout.” Echter, als je de ingrediëntenlijst erbij pakt kun je zien dat de frietjes ook dinatriumdifosfaat (stabilisator), dextrose en verschillende plantaardige oliën bevatten. Een onterechte bewering van de keten, dus.

Misleidend

Foodwatch-campagneleider Frank Lindner stelt: “Niets mis met een frietje op zijn tijd. Maar consumenten worden misleid omdat de frietjes veel natuurlijker worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.” Volgens Lindner ontkent de keten in deze reclame bewust dat er andere ingrediënten aan toegevoegd zijn. “Ze hadden deze leugenachtige advertentie nooit mogen plaatsen”, aldus Lindner.

Door de reclame worden consumenten opzettelijk misleid, aangezien zij er niet bewust van zijn dat er wél extra ingrediënten aan toegevoegd zijn. Volgens de commissie is er een onjuiste indruk gewekt over de samenstelling van het product. Hiermee is de reclame in strijd met de eis dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn over de samenstelling. Daarnaast is de reclame ook in strijd met de Europese regelgeving die stelt dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn over kenmerken zoals samenstelling, aard, herkomst en productmethode van het voedsel.

Uitspraak

Inmiddels is de bezwaartermijn verstreken, waardoor de uitspraak van de Reclame Code Commissie definitief is. Omdat ze geen straffen en boetes kunnen uitdelen, eist Foodwatch “onmiddellijke en openbare rectificatie” van McDonald’s.

Lees ook: Aha: dít is waarom aardbeien in de supermarkt soms weinig smaak hebben

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Foodwatch, NU.nl | Beeld: Pexels