29 december 2023
Hanna Mellema

Met wie ga jij een tripje naar Londen maken?

Zoals je wellicht weet wordt bier in Engeland al jarenlang verkocht in pints. Deze grote bierglazen bevatten ongeveer 570 milliliter, en zijn daarmee een stuk groter dan de bescheiden Nederlandse fluitjes van 200 milliliter. Ben jij nou niet zo’n bierdrinker, maar hou je wel van een glaasje wijn? Dan is er goed nieuws: Engeland gaat nu ook wijn verkopen in dit pint-formaat! 

Pint met wijn

Een pint met wijn, ideaal toch? Zeker als je geen zin hebt in een hele fles, maar dat kleine glaasje toch te weinig vindt. Door nieuwe regelgeving gaat dit nu werkelijkheid worden. In winkels, bars en restaurants door het hele land mag wijn binnenkort verkocht worden in formaten zoals 200 milliliter, 500 milliliter en 568 milliliter (pint). Volgens de overheid zullen maar liefst 900 Britse wijngaarden profiteren van deze maatregel. De oorzaak van deze verandering? Brexit. De overheid heeft nu namelijk meer vrijheid in wet- en regelgeving op het gebied van horeca en dranken. Aha!

Brexit

Volgens de Britse Minister of Enterprise, Markets en Small Businesses, biedt deze stap ‘innovatie, vrijheid en keuze’ aan producenten en consumenten. “Onze uittreding uit de EU draaide precies om dit soort dingen, waar we nieuwe kansen kunnen grijpen en een echte impuls kunnen geven aan onze fantastische Britse wijngaarden en zo de economie verder kunnen laten groeien.”

Of we deze pint-sized wijnen binnenkort ook in Nederland gaan zien? Helaas niet. De EU heeft nog altijd vaste regels over de verkoop van dranken, en staat zulke formaten niet toe. We zullen in Nederland dus voorlopig nog moeten genieten van onze wijn in standaard glazen. Misschien dan toch maar een tripje naar Engeland op de planning zetten?

Lees ook: Zo maak je een ‘French 75’, de lekkerste champagnecocktail

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Adobe Stock