13 oktober 2020

Volgens Christian Drosten verklein je zo het risico op besmetting

Het is alweer oktober. Normaal gesproken zouden we nu al stiekem nadenken over wat we gaan serveren tijdens het kerstdiner, maar dit jaar is het vooral de vraag of we überhaupt nog kerst kunnen vieren met onze familie. Om maar van het positieve uit te gaan, kunnen we tegen die tijd in ieder geval een paar gasten verwelkomen. De Duitse viroloog Christian Drosten heeft een handige oplossing bedacht om tijdens de feestdagen het risico op besmetting te verkleinen. 

Kerstquarantaine

Drosten is momenteel de beroemdste wetenschapper in Duitsland. Dat heeft hij te danken aan zijn veelomvattende kennis van het coronavirus. In de Duitse krant Die Welt beschrijft hij hoe je tóch nog veilig kerst kunt vieren met familie of vrienden. “Ga een week voor kerst in quarantaine”, zegt Drosten. “Als iedereen met wie je kerst viert dit ook doet, verklein je het risico op besmetting.”

Sociaal contact vermijden

“Het principe van pre-quarantaine is volgens mij een goed idee”, aldus de viroloog. Hij legt in de krant uit wat dit precies inhoudt. “Dit betekent dat mensen sociaal contact zo veel mogelijk moeten vermijden gedurende een paar dagen, idealiter een week, voordat ze hun familie bezoeken.”

Individueel

Drosten ziet wel in dat deze oplossing niet voor iedereen geschikt is. “Natuurlijk moet iedereen individueel nadenken hoe dit in het dagelijks leven toe te passen”, zegt de viroloog. “Hoe doe je dat met de kinderen die naar de kinderopvang of school moeten? En kun je telewerken of moet je vergaderingen blijven bijwonen?”

Altijd risico’s

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je ineens met grote groepen mensen kunt dineren, maar toch is het een interessant idee – ook in kleinere gezelschappen. De Duitse viroloog benadrukt dat mensen altijd waakzaam moeten zijn. “Totale veiligheid bestaat niet. Er zijn altijd risico’s.”

Lees ook: Zóveel kerstkransjes moet je dus eten om een kilo aan te komen

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels