10 april 2024
Redactie Kookfans

‘Mijn vriend wil dat ik dagelijks kook én de afwas doe’

We kennen het allemaal wel: na het koken moet er ook schoongemaakt worden. Op het forum Reddit vraagt Ilona* zich af: hoe kunnen zij en haar vriend deze huishoudelijke taken eerlijk verdelen? Samen komen ze er namelijk niet uit…

Samenwonen

Wanneer je voor het eerst gaat samenwonen, dan kan dat een hoop kleine discussies opleveren. Vooral de huishoudelijke klusjes zijn vaak een gevoelig punt. Ilona dacht dat ze het, nadat ze bij haar vriend Mark introk, goed voor elkaar had. De twee dragen evenveel bij aan de huur en werken beiden full-time, dus met een goede verdeling van de klusjes leek het een waar sprookje.

“Hij stelde voor dat ik altijd zou koken, en dat hij altijd zou afwassen. Volgens hem kook ik beter en ik houd me aan een dieet, dus dat maakt het makkelijker om altijd eten op tafel te zetten dat lekker is en binnen mijn dieet past. Ik vond dit prima – hij houdt niet van koken, ik niet van afwassen. Win-win, toch?”

Discussie

Enkele maanden later wil Mark echter de klusjes opnieuw verdelen. Zo schrijft Ilona: “Hij wil ruilen: in plaats van afwassen wil hij niet koken, maar stofzuigen van me overnemen. Ik ben het hier niet mee eens. Afwassen moet dagelijks, terwijl stofzuigen maar één of twee keer per week hoeft.”

Er ontstaat een flinke discussie tussen het stel. Volgens Mark is het logisch dat degene die kookt ook afwast: “Volgens hem kun je gewoon afwassen terwijl je wacht tot je eten kookt”, aldus Ilona. “Maar dat is niet mijn punt. Het probleem is dat ik dan als enige dagelijks klusjes moet doen, terwijl hij maar af en toe hoeft te stofzuigen.”

Stapels afwas

Om de daad bij het woord te voegen weigert Mark vanaf dat punt om nog af te wassen. Ilona weigert op haar beurt te koken én af te wassen. Met als gevolg dat de vuile vaat zich opstapelt. “Er zit inmiddels letterlijk schimmel op”, vat Ilona samen.

“Mijn vrienden vinden dat ik maar gewoon de afwas moet doen, al is het alleen maar om de geur. Maar ik wil niet toegeven. Misschien kinderachtig, maar ja…”, schrijft ze. Wat denk jij: hoe kunnen de twee dit oplossen?

*Alle namen in dit artikel zijn verzonnen. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de toepasselijke naam NoDishesForTheCook.

Lees ook: Wat is schoner: afwassen met een spons of met een afwasborstel?

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Marek Studzinski