23 september 2021
Sanne

Aiii…

Het is een slecht begin van de dag voor De Keurslager. Zij zijn vanmorgen uitgeroepen tot ‘grootste Liegebeest 2021’. Het is alweer de dertiende editie van deze verkiezing, die georganiseerd wordt door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. 

Bedrijven ontmaskeren

Met de jaarlijkse trofee wil Wakker Dier bedrijven die klanten misleiden over dierenwelzijn ontmaskeren. “Want hierdoor krijgen écht diervriendelijkere producten geen eerlijke kans”, legt de stichting uit. Aan de verkiezing deden bijna 18.000 mensen mee, waarvan zo’n 40 procent op De Keurslager stemde. “Veel mensen vertrouwen hun Keurslager en denken dat het daar wel goed zit. Maar helaas: er kan gewoon plofkip in de schappen liggen”, zegt Kenny Oostrik van de stichting. “Elke ‘Keur’-slager keurt zijn eigen vlees en kiest zelf wat hij in de vitrines legt.”

Misleidende claims

Volgens Wakker Dier voert De Keurslagervereniging, met zo’n 400 winkels, misleidende claims op hun website. Denk aan kreten als ‘hoge kwaliteitseisen’ en ‘leveranciers hebben oog voor dierenwelzijn’. “Maar dat is onterecht. De vereniging stelt helemaal geen dierenwelzijnseisen aan het assortiment van de leden.”

‘Wij liegen niet’

“Wakker Dier wekt de suggestie dat Keurslagers geen aandacht hebben voor Dierenwelzijn. Dit is pertinent onjuist. Wij liegen niet”, zegt directeur Joep Klaver van de vereniging van Keurslagers, die alleen schriftelijk wil reageren. Volgens de slagers wil Wakker Dier dat Keurslagers zich conformeren aan een landelijke standaard voor dierenwelzijn. “Maar dat past niet bij ons, omdat onze slagers de mogelijkheid hebben om bij lokale boeren en toeleveranciers onderscheidende producten te kunnen inkopen”, legt Klaver uit. “Dit is voor onze vereniging een groot goed. Wakker Dier kan zich hier niet in vinden en heeft blijkbaar besloten dat deze nominatie daarom passend is. Wij vinden dat onterecht. We nemen hier afstand van. En we willen ook niet via de media discussie voeren.”

Lees ook: McDonald’s vervangt plastic speeltjes in Happy Meal voor duurzame variant

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels