05 september 2019

Supermarktcroissantjes zijn net zo goed als die van de bakker

Even naar de bakker voor verse croissantjes omdat je de ambacht zo kan waarderen? Helaas, van die ambacht blijkt niet zoveel meer over te zijn. Uit onderzoek van Keuringsdienst van Waarde blijkt dat er nog maar weinig bakkers zijn die zelf hun croissantjes maken.

De dure bakkerscroissanten komen vaak uit dezelfde fabriek als de exemplaren die je in de supermarkt vindt.

Supermarktprijs versus bakkersprijs

Wie altijd dacht dat de croissantjes van de bakker door de bakker zelf werden gebakken, komt bedrogen uit. Zo toont een onderzoek van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde aan. De makers van het programma waren benieuwd hoe het hoge prijsverschil tussen supermarktcroissantjes en bakkerscroissantjes te verklaren was. In de supermarkt betaal je ongeveer 25 cent voor het Franse broodje, bij de bakker leg je al snel een euro neer.

Fabriek

Het verschil zit ‘m helaas niet in de versheid of in het feit dat ze door de bakker zelf worden gemaakt. De croissantjes van de bakker komen namelijk uit dezelfde fabriek als de croissantjes die je in de Jumbo vindt, zo ontdekte het programma. Zowel de bakker als de supermarkt krijgt de croissantjes bevroren uit de fabriek en bakt ze zelf af. Een bakker zou tegenwoordig ook geen tijd meer hebben om de croissantjes zelf te bakken, omdat het een proces is dat volgens croissantbakker Frédéric Roy wel drie dagen duurt.

Prijsverklaring 

Maar waarom kosten de croissantjes bij de bakker dan zoveel meer? De inkoopprijs voor een croissantje ligt rond de 20 cent bij leverancier Europastry. Supermarkten bieden de croissant vermoedelijk zo goedkoop aan in de hoop dat mensen dan ook andere boodschappen doen. Bakkers hanteren nog steeds de prijs van vroeger, uit de tijd dat het nog wel zelf werd gemaakt.

Onredelijk?

Kunnen we het bakkers nu eigenlijk kwalijk nemen dat ook zij gaan voor fabrieksexemplaren? Niet echt. Bakker Menno vertelt dat ongeveer 1 procent van de bakkers zelf hun croissants maakt. “Het is ook niet te doen”, vindt hij. Maken bakkers de croissants wel zelf? Dan hebben ze volgens hem iets anders voor ogen dan winst maken.

Lees ook: Recept: knoflook-mozzarellacroissants

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Keuringsdienst van Waarde, AD | Beeld: Unsplash