05 augustus 2020

Personeel van Albert Heijn krijgt nu een cadeaubon van een schamele 25 euro

Vlak na de uitbraak van het coronavirus was het chaos in de Nederlandse supermarkten. Toiletpapier, houdbare etenswaren en huishoudelijke producten waren binnen mum van tijd uitverkocht. De vakbonden opperden een welverdiende coronabonus van 500 euro voor het hardwerkende personeel van Albert Heijn. In plaats daarvan krijgt het supermarktpersoneel nu een cadeaukaart van 25 euro en profiteren de aandeelhouders van de goed gedraaide omzet van de afgelopen maanden.

Coronabonus niet naar supermarktpersoneel

Uit de presentatie van de halfjaarcijfers blijkt dat bij AholdDelhaize de coronabonus naar de aandeelhouder gaat. Ze hebben niets te klagen met een verhoging van het interimdividend met 20 cent per aandeel. De uitkering ligt hiermee 67 procent hoger dan normaal uitgekeerd zou worden. Naar schatting kunnen de houders van de 1,1 miljard aandelen van AholdDelhaize rekenen op 220 miljoen euro extra dividend. Was ditzelfde bedrag verdeeld onder de 380.000 personeelsleden wereldwijd van Albert Heijn, dan zou elke werknemer ongeveer 580 euro kunnen incasseren.

Schrijnend

Vakbonden vinden de situatie schrijnend. “Het is aan de werknemers steeds minder uit te leggen waarom aandeelhouders er 67 procent dividend bij krijgen,” stelt CNV-bestuurder Jacqueline Twerda. “Ondertussen krijgen zij die middenin de coronacrisis al dat toiletpapier bijvulden, vrijwel niets.” Het supermarktpersoneel krijgt nu een cadeaubon van 25 euro te besteden bij AholdDelHaize-dochter Bol.com. Twerda noemt het ‘een middelvinger’ naar het personeel. De ‘bonus’ zou volgens haar niet in verhouding staan tot de extra omzet die de supermarkten de afgelopen maanden draaiden.

Eerlijke verdeling

Volgens Twerda zou het Ahold sieren als het bedrijf de 67 procent bonus ook aan het supermarktpersoneel zou uitkeren. “Door de cao met een half jaar te verlengen met een loonsverhoging of een eenmalige bonus. Dan kijken we daarna wel naar de andere zaken die onderhandeld moeten worden. Dan heeft in ieder geval het personeel extra geld”, aldus Twerda. Een eerlijke verdeling van de opbrengsten is ook volgens vakbond FNV nodig. “We feliciteren de club met omzetstijging net zoals dat geldt voor andere formules. Maar keerzijde is dat het veel eerlijker verdeeld moet worden”, zo stelt Michiel Al, die namens FNV onderhandelt over supermarkt-cao’s.

Mensen met een vitaal beroep

Het geld moet volgens Al terecht komen waar het hoort en niet bij de ‘luie aandeelhouder die niets heeft gedaan dan alleen maar achterover in zijn stoel heeft gehangen’. “Dat geld moet naar de mensen met een vitaal beroep die de tent openhielden”, aldus Al. RTL Nieuws meldt dat AholdDelhaize niet direct reageerde op een verzoek om commentaar.

Lees ook: Albert Heijn roept per direct vijf diverse scharrelkipproducten terug

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: ANP – Copyright Erald van der Aa