08 augustus 2018
Desy

Slecht nieuws voor bierliefhebbers

Na twee hittegolven en enorme droogte gaat het binnenkort eindelijk regen in ons land. Lekker voor de temperatuur, maar voor de boeren een beetje mosterd na de maaltijd. De droogte en warmte hebben al vele oogsten verpest, waardoor boeren met de handen in het haar zitten. 

Ook de gerstoogst is enorm tegengevallen.

Gerstoogst

De oogsten van het graan in Scandinavië, Noord-Duitsland en de Baltische staten zullen volgens verwachting tot wel 40 procent lager uitvallen dan de andere jaren. Tegen de verwachtingen in is de oogst in Frankrijk hoger uitgevallen. Door de tegenvallende oogsten wordt de prijs van gerst hoger; hij is al significant gestegen en zal naar verwachting nog meer stijgen. Aangezien de inkoopkosten hiermee stijgen, zien bierbrouwers zich genoodzaakt om de prijs van een biertje op te voeren.

Duurder biertje

Een aantal bierbrouwers vraagt nu al meer per biertje dan voorheen. Brits graanhandelaar Robin Appel vertelt waarom: “Gerstemout is niet heel duur per biertje, maar als we het over alle biertjes bekijken is het een grote kostenpost.” Het zal niet zo zijn dat je direct diep in de buidel moet tasten voor een drankje: grotere bierbrouwers zoals Heineken hebben door middel van langlopende contracten de prijzen voor grondstoffen voor langere tijd vastgesteld. Maar, het zou kunnen dat je volgend jaar meer moet betalen voor je biertje.

Patatjes

Niet alleen de gerstoogst heeft te lijden gehad onder de aanhoudende droogte: ook de aardappeloogst is tegengevallen. Hierdoor zijn de aardappelen veel kleiner uitgevallen dan normaal. Alleen het sproeien van de gewassen zou de oogst kunnen redden, maar het ingevoerde sproeiverbod zorgde ervoor dat dit ook niet mogelijk was. Mogelijkerwijs zou je binnenkort voor een bakje met kleine frietjes een stuk meer moet gaan betalen.

Lees ook: Houd jij wel van een patatje? Dan hebben we slecht nieuws voor je

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Metronieuws | Beeld: Pixabay