17 april 2024
Rowan Hattu

Goed bezig!

Hoewel Albert Heijn gister nog in het nieuws kwam omdat de Consumentenbond hen voor de rechter sleept, zijn ze wel een andere grote verandering ondergaan. Zo hebben ze een stop gezet op de kweekgarnalen waar flink wat dierenleed achter zit. 

Kweekgarnalen

De kweekgarnalen worden namelijk behoorlijk hardhandig klaargemaakt voor de schappen van de Albert Heijn. Zo worden de ogen van de garnalen doorgeknipt, waardoor hun hormonen niet meer werken. Hierdoor zijn de vrouwtjes dus een stuk eerder klaar om eieren te leggen. En juist de garnaaltjes die uit deze eitjes komen, komen in de schappen van de winkels te liggen. Het scheelt dus tijd en geld, wat het dan weer aantrekkelijker maakt voor verkopers.

Wakker Dier

Wakker Dier was al een tijdje bezig om deze kweekgarnalen uit de schappen van winkels te halen. Zo lieten zij op hun website weten hoe de ogen van de diertjes worden doorgeknipt: met een gloeiendhete pincet of door het hele oog eruit te snijden en de inhoud uit te knijpen. Wow! Uit onderzoek is dan ook gebleken dat deze handeling een grote impact heeft op de garnalen. Zo zwemmen ze na de ingreep gedesoriënteerd rond.

Ook Jumbo in gesprek

En hoewel de garnalen dus in de schappen van de Albert Heijn lagen, is dat nu verleden tijd. Daarnaast streeft de winkelketen ernaar dat er alleen nog maar garnalen in hun schappen liggen die elektrisch zijn verdoofd, voordat ze worden gedood.

“Laat dit een inspiratie zijn voor andere supermarkten!”, zo roept Wakker Dier-directeur Anne Hilhorst uit. Daarnaast is er ook al gemeld dat de Jumbo in gesprek is met de organisatie om het welzijn van de garnalen te verbeteren.

Lees ook: Ah oh: Consumentenbond heeft Albert Heijn gedagvaard

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock