09 mei 2018
Desy

Een streng dieet is niet altijd de juiste keuze

Wanneer we op dieet gaan verwachten we eigenlijk een blijvend gewichtsverlies; waarom zouden we er anders aan beginnen? Helaas leert de praktijk dat het gewichtsverlies niet altijd van blijvende aard is: vaak kom je na het dieet toch weer een aantal kilo aan. Hoe kan dit toch?

Je kunt er niet altijd iets aan doen.

Streng dieet

Je bent op een (streng) dieet waarbij je maar een bepaald aantal calorieën per dag mag. Toegegeven, het is niet makkelijk: je bent kribbig, hebt voortdurend honger en voelt je lichtelijk ellendig. Maar hé: de kilo’s vliegen eraf! Toch is de kans groot dat je na een aantal weken lijnen op een plateau terecht komt waarbij je niet of minder snel afvalt of zelfs juist aankomt. Daar was je niet voor begonnen!

Hersenen

Een streng dieet is niet altijd de beste methode om blijvend kilo’s af te vallen. Volgens onderzoekers zorgen je eigen hersenen soms namelijk voor een blokkade waardoor je niet meer afvalt. Dit heeft alles te maken met de hypothalamus, het onderdeel van de hersenen dat controle heeft over het gewicht en dat het metabolisme en het hongergevoel beïnvloedt. Volgens de onderzoeker maak je, als je hersenen hebben besloten dat je zeventig kilo moet wegen, geen schijn van kans je streefgewicht te behalen als het lager dan dat ligt. Nou, hoeven we ook niet meer op dieet dus:)

Lees ook: Deze Nutella tiramisu combineert het beste van beide werelden

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Independent | Beeld: Pxhere