Sabine

Je hoeft kliekjes soep niet weg te gooien!

Zelf soep maken resulteert vaak in een enorme pan vol. Je maakt nu eenmaal niet alleen maar een portie klaar. Dagen achter elkaar soep eten is een optie, het invriezen ook, maar na 4 mokken van dezelfde tomatensoep, ben je er ook wel weer even klaar mee. Gelukkig kun je van de soep ook een lekkere pastasaus maken.

Een pastasaus is zo gemaakt.

Overeenkomsten

Pastasaus en soep hebben best wel wat met elkaar gemaakt. Ze zijn allebei smaakvol, worden gedeeltelijk op dezelfde manier bereid en ze zitten beiden vol met smaakmakers. Dus tijd om die soep te transformeren tot pastasaus. Met dit stappenplan gaat het je lukken.

Stap 1. Vermijd bepaalde soepen. Niet elke soep leent zich voor een saus, te denken valt aan soepen die je niet goed kunt verwarmen, zoals soep met zeevruchten erin. Zodra je deze opwarmt, worden de zeevruchten te gaar. Soepen waarin yoghurt zit kun je ook beter niet verwarmen, de textuur zal dan veranderen. Verder zijn bijna alle soepen geschikt voor een saus.

Stap 2. Verminder de bouillon. Heb jij een groentesoep of een andere soep die voornamelijk bestaat uit bouillon? Zorg er dan voor dat je van het teveel aan bouillon afkomt. Doe de soep in een koekenpan en laat het op middelhoog vuur pruttelen tot het meeste bouillon is verdampt.  Zo blijft een geconcentreerde smaak over.

Stap 3. Verwarm de soep. Heb jij een soep die is gepureerd of een romige soep? Verwarm de soep dan op laag vuur zodat de kookroom die er wellicht inzit niet breekt. Zorg er ook voor dat de soep niet te veel verdampt of te dik wordt.

Stap 4. Gebruik pastawater. Gebruik het water waarin de pasta is gekookt om een soep die te dik is dunner te maken. Kook de pasta daarnaast al dente. De pasta zal nog wat verder garen wanneer de soep aan de pasta wordt toegevoegd.

Stap 5. Proef en gebruik kruiden. Je soep bevat al veel kruiden, maar de pasta is nog vrij smaakloos. Wanneer de pasta gaar is, giet dan een schep van de soep bij de pasta en roer. Kan er nog meer ‘saus’ bij? Schenk dan nog een lepel soep bij de pasta. Proef of er nog kruiden nodig zijn en voeg deze eventueel toe. Ook andere ingrediënten kunnen toegevoegd worden. Heb jij bijvoorbeeld een tomatensoep? Voeg dan wat cherry tomaatjes toe en wat basilicum.

Dit recept bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: The Kitchn |  Beeld: Pixabay