Een ui door je eten kan een ware smaakmaker zijn

Pasta, patatje speciaal, pizza, boerenkool. In bijna alle hartige gerechten is een uitje wel lekker. Maar voor je het weet sta je voor een dubio: want welk soort ui is nu het lekkerst door welk gerecht?

  • Lente-uitje. Een lente-uitje, of bosui zoals sommigen het ook noemen, is net iets milder van smaak dan gewone ui. Je kunt het koken, maar de meesten eten het rauw. Je kunt zowel het groene als witte gedeelte eten, maar de wortels moet je wel laten voor wat het is. Een lente-uitje is vooral lekker over je nacho’s of door een (mosterd)soepje.
  • Sjalotje. Een sjalotje is ook wat subtieler van smaak dan andere uien. Ze zijn een beetje zoet en een licht pittiger dan andere ui. Een sjalotje smaakt heerlijk door een eigerecht, als garnering of om door de gebakken aardappels te roeren.
  • Witte ui. De witte ui is eigenlijk wel de meest gangbare ui. Deze is het knapperigst en scherpst van smaak. Ze zijn ook vrij groot en wordt vaak gebruikt in de Mexicaanse keuken.
  • Rode ui. Naast de witte ui, zijn Mexicanen ook gek op rode ui door hun gerechten. De rode ui is wat milder dan witte ui en wordt het beste rauw gegeten. Het is crispy en het voegt wat keur toe aan al je gerechten. Het is lekker door de salsa, door salade, op burgers en andere broodjes.
  • Zoete ui. Een zoete ui heeft vaak wat dikkere lagen. Deze ui is erg geschikt voor frituren en het meest geschikt voor het maken van uienringen. Ook smaakt het goed door gratins of Franse uiensoep.
  • Gele ui. In de gele ui zit verhoudingsgewijs vrij veel suiker waardoor deze ui het meest geschikt is voor het karameliseren. De gele ui is scherp en pittig.

Bron: Five Little ChefsBeeld: Pixabay