Maayke

Welke pan gebruik jij tijdens het koken?

Voor veel is het vast herkenbaar; een keuken die uitpuilt van allerlei verschillende pannen. Of misschien hou je het liever geordend en simpel in de keuken en heb je maar een paar pannen. Toch kun je beter wat meer pannen in je keuken hebben staan, want er zit behoorlijk wat verschil in de soort pannen.

Ook niet geheel onbelangrijk: bij elk etenswaar wordt vaak een andere soort pan gebruikt.

Kookpan
Misschien wel de meest voorkomende pan in alle keukens, de kookpan. Deze pan kun je het beste gebruiken voor het koken van aardappelen, pasta, rijst, noedels en groentes. Ook is de pan uitermate geschikt om grote hoeveelheden soep in te bereiden en het blancheren van groentes.

Steelpan
Dit pannetje is vaak een stuk kleiner dan de kookpan. Dat maakt dat de steelpan goed te gebruiken is bij het maken van bijvoorbeeld havermoutpap, sauzen en het koken van eieren. 

Koekenpan
Nog zo’n veelgebruikte pan in de keuken, de koekenpan. Erg handig om mee te bakken, maar dat hoeven we je vast niet te vertellen. Toch is niet iedere koekenpan hetzelfde. Wil je een egale bruining? Dan kun je het best een licht metalen pan gebruiken en voor een donkere bruining een zwarte metalen koekenpan. Ook bestaat er nog de aluminium koekenpan, ook deze pan gebruik je voor een lichtere egale bruining.

Grillpan
De naam van deze pan verklapt natuurlijk al een hoop. De grillpan is uitermate geschikt voor het grillen van eten. Denk hierbij aan groenten als aubergine, courgette en paprika. Maar ook voor het bereiden van vlees is deze pan zeer geschikt.

Sauteerpan
Deze pan heeft een chique naam, maar wordt in de volksmond ook wel een hapjespan genoemd. Deze pan heeft veel weg van de koekenpan, alleen is de rand van deze pan wat hoger. Daarom is de sauteerpan perfect voor het bereiden van roerbakschotels, stoofvleesgerechten, wereldgerechten en dikkere stukken vlees.

Wokpan
En tenslotte de wokpan. Ook deze pan is wel in de meeste huishoudens terug te vinden. Deze pan is erg makkelijk te gebruiken wanneer je in een wokgerecht meerdere etenswaren wil toevoegen. Zo kun je eerst vlees of vis en daarna gemakkelijk de groenten en eventueel de saus mee wokken.

Fan van dit artikel? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels