Wat is beter: stoofvlees in de pan of slowcooker?

Jaimy Boer

Welke manier geeft je stoofvlees nog meer smaak?

Stoofvlees is een heerlijk gerecht om te maken en vult je huis met smakelijke geuren. Een paar uur pruttelen op het vuur en het is genieten geblazen. Toch blijft de vraag of je stoofvlees in een pan moet bereiden of toch in de slowcooker. Want op welke manier is het lekkerder? We hebben het antwoord! 

In de pan

Stoofvlees in een pan bereid je meestal in twee pannen voor: een pan met een dikke bodem die de warmte van het vuur traag en gelijkmatig verdeelt, en een tweede pan voor aanbraden en dichtschroeien. Een kleefpan van metaal wordt hier vaak bij aangeraden. Een pan met anti-aanbaklaag is niet handig, want je wil immers dat het vlees goed aanbakt zodat er korstjes vormen.

De bereidingstijd van stoofvlees is, afhankelijk van het vlees, ongeveer 1,5 á 3 uur.

In de slowcooker

De slowcooker is ook een goede manier om je stoofvlees in te bereiden, vooral omdat de machine al het werk doet. Je gooit alle ingrediënten in de pot en de slowcooker doet de rest. Een fijne bijkomstigheid van de slowcooker is dat het een constante, relatief lage temperatuur aanhoudt voor tenminste enkele uren. Hierdoor gaart de maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ook wordt het stoofvlees helemaal zacht, wat in een stoofpan minder snel lukt.

Bereiden in de slowcooker

Hierbij is het afhankelijk van de hoeveelheid vlees hoe lang het moet garen. Daarbij is er ook nog een verschil tussen de lage en hoge stand. Margriet.nl komt met het volgende handige lijstje:

  • Bereidingstijd 15 tot 30 minuten? In de slowcooker duurt het dan 1 à 2 uur op de hoge stand en 4 tot 6 uur op de lage stand.
  • Bereidingstijd 30 minuten tot een uur? Dan wordt het in de slowcooker op de hoge stand 2 à 3 uur en op de lage stand 5 tot 7 uur.
  • Bereidingstijd tussen 1 en 2 uur? Dan wordt het in de slowcooker op de hoge stand 3 à 4 uur en op de lage stand 6 tot 8 uur.
  • Bereidingstijd tussen 2 en 4 uur? Dan wordt het in de slowcooker op de hoge stand 4 tot 6 uur en op de hoge stand 8 tot 12 uur.

Wat heeft de beste smaak?

Hoewel de stoofpan goed zijn werk doet, zien we bij de slowcooker een hoop voordelen. Doordat het lang kan aanbraden, krijgt het eten een optimale smaak. Ook wordt het stoofvlees veel zachter in een slowcooker, terwijl dit bij de pan minder snel lukt. In een pan kan het taai worden en heeft het ook een hogere kans op verbranden. Kortom, de slowcooker is perfect om lekker stoofvlees te bereiden.

Lees ook: Stoofvlees garen: met deze slimme tip is het vlees veel sneller gaar

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet.nl | Beeld: iStock