Redactie Kookfans

Aha!

Als je regelmatig zelf kookt dan zul je merken dat je pannen na een tijdje minder worden. De anti-aanbaklaag verdwijnt of hij wordt roestig. Maar wanneer is je pan eigenlijk echt aan vervanging toe? Wij zochten het voor je uit.

Type pan

De levensduur van een pan is afhankelijk van het type dat je gebruikt. Over het algemeen gaan pannen van gietijzer of roestvrij staal (rvs) lang mee. Daarentegen hebben koekenpannen en pannen met een anti-aanbaklaag vaak een beperkte levensduur. Als de anti-aanbaklaag, de steel of een ander onderdeel van de pan losraakt, kan dat een reden zijn om de pan te vervangen. Echter, volgens Pedro Fortuyn van kookwinkel Oldenhof is een beetje slijtage in de pan niet meteen problematisch. “Het belemmert de prestaties van de pan niet,” laat hij weten aan NU.nl. “Je kunt de pan schoonmaken met een metalen spons of een poetsmiddel voor roestvrij staal om oneffenheden te voorkomen.”

Als je pan vóór 2013 is gemaakt, bestaat de mogelijkheid dat de anti-aanbaklaag de schadelijke stof perfluoroctaanzuur (PFOA) bevat. Heb je zo’n pan en ben je op een inductieplaat gaan koken? Dan is het nodig om de pannen te vervangen. De meeste pannen zijn geschikt voor zowel gasfornuizen als inductiekookplaten, maar het is belangrijk om dit goed te controleren voor uw eigen pannen.

Onderhouden

De levensduur van een pan wordt voornamelijk bepaald door hoe goed je deze onderhoudt. De meeste soorten pannen kunnen een leven lang meegaan als je er zorgvuldig mee omgaat. Dit geldt meestal niet voor pannen met een anti-aanbaklaag. Het gebruik van de pan op laag vuur kan echter al een aanzienlijk verschil maken. Hetzelfde geldt voor het vermijden van houten en plastic keukengerei om krassen in de pan te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het afwassen en schoonmaken niet te ruwe materialen te gebruiken. Het is raadzaam om schuursponsjes, staalwol en de harde zijde van een gewone spons te vermijden. Eigenlijk geldt de regel: was je pannen af met de hand. Zelfs als de productinformatie aangeeft dat ze vaatwasmachinebestendig zijn. “Het soda, zout en oplosmiddelen kunnen namelijk schade veroorzaken”, vertelt Fortuyn aan NU.nl.

Lees ook: Met deze tips en trucks haal je alles uit je knoflook

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash: Dane Deaner