Sabine

Wat doet dit precies voor je baksel?

Het is niet veel, maar wanneer je iets wilt bakken, moet je eigenlijk altijd wat zout aan het beslag toevoegen. Wat doet dit precies voor je baksel? 

Effect van zout

Heb jij weleens dat snufje zout waar een recept om vroeg weggelaten, omdat je dacht dat het toch niet zoveel uitmaakt? Dan ben je niet de enige. Ook wij lieten het ingrediënt uit luiheid weleens weg, maar blijkbaar kan dat snufje zout toch een groot verschil maken.

Zout is niet alleen een manier om een gerecht op smaak te brengen, maar het heeft ook een andere functie. Zout kan namelijk een rol spelen in de structuur van een cake. De moleculen in zout vormen een verbinding met de proteïnen in meel als je het toevoegt aan je beslag. Hierdoor worden de moleculen in gluten minder mobiel en daardoor krijg je een elastische beslag.

Niet te veel, niet te weinig

Maar hoeveel zout moet je precies toevoegen om optimaal te genieten van de effecten van zout? Eileen van Baking Sence nam de proef op de som. Zij bakte een cake zonder zout en daarna eentje met een halve theelepel zout. De cake met het zout erin werd veel groter en de smaak was lekkerder dan de eerste cake, aldus Eileen. Echter, de structuur van de cake hapte minder lekker weg dan de structuur van de eerste cake. Eileen bakte daarom nog een cake waar ze een kwart theelepel zout aan toevoegde en volgens haar werd deze cake perfect! 

Lees ook: Cake bakken? Deze 3 veelgemaakte fouten wil je vermijden

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Baking Sense | Beeld: Taryn Elliott (Pexels)