Esther Reitsema

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je een beginner bent in bakken lijkt een cake misschien een veilige optie. Toch kan er ook bij het bakken van een cake een heleboel misgaan. We zetten de meest gemaakte fouten op een rij, zodat je volgende keer precies weet wat je wel en niet moet doen. 

1. De ingrediënten niet op kamertemperatuur hebben

In veel recepten staat dat de ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn, en dat is niet zomaar. Als de eieren bijvoorbeeld kouder zijn dan de rest van de ingrediënten, is de kans groot dat het gaat schiften en je dus geen goed beslag krijgt.

2. Het beslag is te luchtig geklopt

Het beslag bij een cake moet een beetje luchtig zijn, maar je kan hier ook te ver in doorslaan. Als je te lang klopt krijg je namelijk een ingezakte cake. En hoewel het natuurlijk uiteindelijk gaat om de smaak, wil het oog ook wat. Probeer daarom om het beslag niet langer te kloppen dan nodig is. Bij een cake voeg je als laatst de bloem toe. Als dit helemaal in het beslag is opgenomen, kun je stoppen met mixen.

3. Bakken op de verkeerde temperatuur

Als je dan eindelijk denkt klaar te zijn, kan het in de oven tóch nog misgaan. De temperatuur waarop je de cake bakt heeft namelijk veel invloed op hoe deze er uiteindelijk uit gaat zien. In de oven verdampt er namelijk vocht uit de cake. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de verdamping. Bij een hoge verdamping zal de cake droger zijn. Zet de oven dus absoluut niet hoger dan aangegeven staat op het recept. De meeste recepten zijn gebaseerd op een elektrische oven. Heb jij een heteluchtoven, dan kun je de temperatuur het beste met 10 tot 20 procent verlagen.

Lees ook: 5 veelgemaakte fouten bij het barbecueën

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Vriendin, Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock