Esther Reitsema

Een veelzijdige plant!

Voor sommige ingrediënten hoef je niet naar de winkel; je kunt ze gewoon uit de natuur halen. Dat geldt ook voor vlierbloesem. Geen idee wat je daarmee moet in de keuken? Wij helpen je op weg!

Vlierbloesem plukken

Vlierbloesem is een plant die aan een grote struik groeit met daaraan kleine, witte bloemen. De bloeiperiode is van halverwege mei tot juli. Daarna groeien er zwarte bessen aan de bloesem die in september of oktober rijp zijn. Je kunt vlierbloesem heel makkelijk in het wild plukken, want het groeit echt overal. Grote kans dat je het tegenkomt als je een rondje door het park of het bos loopt. Het beste moment om ze te plukken is vroeg in de ochtend op een droge dag. Dan heeft de plant namelijk de meeste aroma’s.

Verwerken in gerechten

Na het plukken is het verstandig om het plantje even te schudden om zo eventuele insecten te verwijderen. Was de vlierbloesem niet, want dan gaan de aroma’s verloren. De bloemen van het plantje kun je gebruiken, dus knip die van de steel. Met de vlierbloesem kun je vervolgens eindeloos veel gerechten maken. De bloem komt vooral goed van pas bij het maken van limonade, cocktails, ijs of een saladedressing.

Bewaren

Het beste is om de vlierbloesem zo snel mogelijk na het plukken te verwerken in een gerecht. Dan zijn ze vers en nog vol van aroma’s en geven ze dus de meeste smaak aan je gerecht. Je kunt de bloemen echter ook bewaren door ze in te vriezen. Stop ze dan in een bakje of zakje en zet in de vriezer. Je kunt de vlierbloesem maximaal een paar weken bewaren, daarna gaat de smaak sterk achteruit.

Lees ook: Van zuurkool tot rode wijn: dit zijn de raarste ijssmaken ter wereld

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Foodies | Beeld: Adobe Stock