Maayke

In een paar seconden tover je baking soda om tot bakpoeder!

Bakpoeder en baking soda zijn beide essentiële benodigdheden voor het bakken. Afhankelijk van het recept heb je misschien beide nodig. Heb je alleen baking soda in huis? Geen zorgen, want binnen een handomdraai heb je met dit ingrediënten je eigen bakpoeder gemaakt.

Verschil tussen baking soda en bakpoeder

Het gebruik van bakpoeder en baking soda levert bij veel mensen verwarring op. Want zijn deze twee niet gewoon hetzelfde? Het antwoord is nee. Zo kan je voor een bepaald recept niet gewoon baking soda gebruiken als hier bakpoeder vermeldt staat en vice versa. Ook wordt baking soda veel gebruikt als schoonmaakmiddel, waar bakpoeder zeker niet geschikt voor is.

Gebruik baking soda 

Baking soda wordt gebruikt om beslag te laten rijzen. Dit heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Dit komt omdat wanneer baking soda in aanraking komt met zuren als yoghurt, citroensap, karnemelk, azijn of cacao er kleine luchtbellen ontstaan die het beslag luchtig maken. Aangeraden wordt dan ook om baking soda te gebruiken als je een van deze zure ingrediënten gebruikt voor je baksel.

Gebruik bakpoeder

Scheikundig gezien is bakpoeder een natriumcarbonaat. Omdat hier droog zuur aan is toegevoegd zal ook hier het beslag door rijzen. Staat er in het recept gist vermeldt? Dan kan je ook met gemak bakpoeder gebruiken zonder dat dit de smaak van het gerecht aantast.

Van baking soda naar bakpoeder

Dus dan rust ons nu nog de taak om antwoord te geven op de vraag hoe je van baking soda je eigen bakpoeder kan maken. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 1 eetlepel baking soda
  • 2 eetlepels cream of tartar/wijnsteen

Dit is wat je moet doen:

De wijnsteen of Cream of Tartar voegt zuurgraad toe aan de baking soda om bakpoeder te maken. Meng het zuiveringszout en de wijnsteen met een garde. Bewaar in een luchtdichte verpakking. Het mengsel kan klonteren, dus zorg ervoor dat je het in een luchtdichte, vochtvrije verpakking bewaart. Dit kan bijna voor onbepaalde tijd bewaard worden.

Lees ook: Cream of tartar, baking powder of soda? Dit is het en zo vervang je het

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels