Sabine

Niets moet, maar bakken brengt zo z’n voordelen met zich mee

Bind het schort maar om, haal je bakspullen tevoorschijn en verwarm die oven maar vast voor. Het is hoogtijd om de innerlijke bakker in je te omarmen en eens wat te gaan bakken. Niet alleen houd je er een heerlijk gebakje aan over, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Compenseert toch maar weer mooi die calorieën. Tenminste, een soort van.

Bakken maar!

Als jij degene bent die bakt, is de kans groot dat je meer dan één puntje van die zelfgebakken taart verorbert. Misschien is je caloriebehoefte het er niet zo mee eens, maar je mentale gezondheid krijgt een flinke opkikker van bakken. Om maar even Robèrt uit Heel Holland Bakt te citeren: ‘Bakkers klaar? Bakken maar!’ Dit zijn de voordelen van bakken.

Het stimuleert je creativiteit

Wanneer je bakt, creëer je als het ware een kunstwerkje. En daar wordt je brein blij van. Iets maken is een heel goede vorm van zelfexpressie en dit kan erg ontspannend zijn. Bovendien kun je er je creativiteit in kwijt en de kans is groot dat je ideeën opdoet voor een volgende baksessie.

Je spreekt er de taal van de liefde mee

Liefde gaat door de maag horen we weleens. Wij zijn de laatsten die dat in twijfel gaan trekken, want wat is er nu mooier dan een lekker gebakje voorgeschoteld krijgen van je lief? Wij verbinden voedsel aan cultuur en communiceren er ook mee. Wanneer iemand iets verdrietigs overkomt, brengen we eten bij hen langs om te laten weten dat we aan ze denken en voor ze willen zorgen, maar ook mooie gebeurtenissen vieren we met lekkers. Op deze manier kun je met je baksel zeggen dat je om mensen geeft.

Het werkt ontspannend

Tijdens het bakken concentreer je je op het recept. Hoeveel bloem heb je nodig? Hoeveel suiker moet je gebruiken voor dit recept? Op welke temperatuur moet je de oven voorverwarmen? Zitten er geen klontjes meer in het beslag? Bakken is daarmee de perfecte manier om je hoofd even leeg te maken.

Het geeft je een voldaan gevoel

Wanneer je ergens aan begint en je deze taak ook volbrengt, geeft je dat een goed gevoel. Bakken is hier geen uitzondering op. Met name wanneer je een recept in elkaar flanst met een hoge moeilijkheidsgraad, zorgt het voltooien hiervan voor een aangenaam en voldaan gevoel.

Lees ook: Recept: upside down bananencake

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle BE | Beeld: Unsplash