vaatwasser

Nou, zó vaak dus!

Een keuken zónder vaatwasser? Dat kunnen wij ons in de meeste huishoudens niet meer voorstellen. Eerlijk is eerlijk, een vaatwasser is natuurlijk ook wel de uitvinding van de eeuw. Even inruimen, aanzetten en weer uitruimen en je vieze vaat is weer glanzend schoon. 

Maar hoe vaak zou je de hele vaatwasser eigenlijk moeten reinigen?

Bron van bacteriën

Wanneer je de vaatwasser dagelijks gebruikt en deze niet regelmatig goed schoonmaakt, kan het nog wel eens gebeuren dat er een vieze, muffe geur uit de machine komt. Daarnaast is wordt het een bron van bacteriën door de achtergebleven etensresten, kalkaanslag en vet. Hoog tijd voor een schoonmaakbeurtje dus! Of je ‘m nou dagelijks of één keer in de week aanzet, jouw vaatwasmachine kun je het best eens in de 2 maanden reinigen.

Reiniging

Het kost je maar 10 minuten en je vaatwasser zal weer fris en fruitig ruiken. Haal de machine leeg en onderin de filter eruit. Maak dit filter goed schoon met een sopje van warm water en een zachte spons of afwasborstel. Vervolgens is de eerste manier om de machine te reinigen door speciale vaatwas-reiningstabletten in de vaatwasser te stoppen en deze aan te zetten volgens het normale programma. De tweede manier is, volgens de gebruiksaanwijzing, om de vaatwasser (met schone filter) eenmaal aan te zetten op de heetste stand.

Azijn en citroen

Natuurlijk is de tweede manier een stuk goedkoper en ook nog eens milieuvriendelijker. Moet de machine ook nog fris ruiken? Giet dan een flinke scheut azijn in de vaatwasser en verdeel een aantal plakjes gesneden citroen in de machine. De vaatwasser zal hierdoor ontkalken én ontvetten. Zet ‘m vervolgens nogmaals op de heetste stand en hij zal er weer zo goed als nieuw uitzien!

Lees ook: Let op! Deze dingen kan je beter niet in de vaatwasser doen

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: Meer keuken | Beeld: Kookfans©