Je keuken was nooit eerder zo schoon!

Wij gebruiken hem vaak en intensief: de keuken. De plek waar je kookt en eet wordt snel vies en moet dus ook met enige regelmaat goed worden schoongemaakt. Toch lijkt het vaak dweilen met de kraan open; zodra je je omdraait ligt er alweer een spoor van kruimels door je vers gepoetste keuken.

Met dít stappenplan maak en houd jij je keuken schoner dan ooit. Hup, poetsdoek in de aanslag en aan de slag!

Aanrecht
We beginnen met het aanrecht. Alles van het keukenblad afhalen, vervolgens pak je een schone doek of spons en een sopje van heet water en afwasmiddel. Ga met de doek over het hele aanrecht heen en boen alle vette vlekken eraf. Pas op als je een granieten of natuurstenen keukenblad hebt, dan moet je namelijk een pH-neutraal schoonmaakmiddel gebruiken: geen schoonmaakazijn dus. Als je klaar bent blinkt de boel! Schoon houden? Elke keer als je het aanrecht gebruikt, een doekje er overheen halen. Scheelt ontzettend veel werk!

De gootsteen
Een smerig gezicht, zo’n gootsteen met allerlei ondefinieerbare etensresten erin. Haal die ellende uit het putje en zet hierna een laag water in de gootsteen met allesreiniger. Uurtje laten weken, even boenen met een vloeibaar schuurmiddel en klaar is kees! En voortaan eerst je bord leegschrapen voordat je ‘m afspoelt in de gootsteen.

De kraan
Volgende stap: de kraan! Zo’n smoezelige kraan met allemaal vieze vlekken is natuurlijk geen gezicht. Pak een oude tandenborstel en schrob daarmee alle viezigheid van de randjes van de kraan af. Met een sopje van heet water en allesreiniger neem je daarna de kraan af.

Het fornuis
Een vieze kookplaat vol met vlekken is niet bepaald fris om naar te kijken. Voor de meest lastige vlekken gebruik je soda, afwasmiddel of een ontvettende allesreiniger. Let op: bij een inductie- of keramische kookplaat mag je geen schuurmiddel of schuurspons gebruiken! En voortaan na élke kookbeurt het fornuis even schoonmaken.

De kastjes
Ook de kastjes laat je weer glanzen met een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. De handvatten hebben een extra schrobbeurt nodig, want daar zitten een heleboel bacteriën op. Ziet er meteen heel anders uit, die schone kastjes. Elke week even een doekje overheen, scheelt je werk op de lange termijn.

Nog even een dweil over de vloer en klaar is kees!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels