Kies jij in de supermarkt voor tomaten die nog aan de steel zitten of niet?

Tomatensaus, tomatensap, caprese salade en ga zo maar door: de tomaat vormt de basis van tig maaltijden. Juist om die reden willen we de beste tomaat uit de schappen pikken voor wanneer we ’s avonds de handen uit onze (amateur)koksmouwen steken. Maar hoe kies je die juiste tomaat dan? Tig tomaten lachen je tegemoet wanneer je een blik op het groenteschap werpt. Zou je in dat geval dan het beste voor tomaten kunnen kiezen die nog aan de steel zitten?

Hier moet je opletten als je de lekkerste tomaat wilt kopen.

Aan de steel

Zijn ze rood en niet groen? Dan oogt een tomaat al best goed, toch? Chef Maria Troitskaia helpt ons uit die droom. Aan Bright Side vertelt ze hoe zij altijd de juiste tomaat kiest. Kleine spoiler: die met de steeltjes eraan laat ze liggen. “Veel mensen denken dat tomaten waar het steeltje nog aanzit verser zijn en daarom kiezen ze die ook. Eigenlijk is het steeltje een indicator dat de tomaat nog niet rijp is. Als de tomaat rijp is, valt de tomaat van de steel. Als een steel nog steeds vastzit aan de tomaat, houdt dat in dat de tomaat nog niet rijp is.”

Rijpe tomaat

Hoe je dan wel weet dat je de juiste tomaat hebt? Volgens Troitskaia moet de tomaat ‘homogeen en verzadigd zijn’, of eigenlijk: geen groene plekken meer hebben. Ook moet de tomaat lekker ruiken en moet de tomaat elastisch aanvoelen.

Lees ook: Recept: romige risotto met geitenkaas en zongedroogde tomaten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bright Side | Beeld: Unsplash