Kookfans

Als bedreven amateurkok ben jij waarschijnlijk de eerste die dierbaren uitnodigt om een restaurantwaardige maaltijd bij jou thuis te proeven. Dat vergt echter wel de nodige voorbereidingen. Niet alleen door te experimenteren met verschillende smaken en misschien wel geheel nieuwe ingrediënten, maar ook door te werken aan de opmaak van je gerechten en het serveren van de beste drankjes. Heb jij binnenkort een etentje op de planning staan en wil je er zeker van zijn dat alle gerechten restaurantwaardig zijn? Maak dan gebruik van de volgende tips en verras jouw dierbaren met de heerlijkste gerechten. 

Serveer restaurantwijnen bij de maaltijden? 

Bij een restaurantwaardige maaltijd hoort natuurlijk ook een heerlijke wijn. Een kwalitatieve wijn complimenteert de smaak van het gerecht. Als de smaken met elkaar in harmonie zijn, zal dit een verpletterende indruk achterlaten op je gasten. Vinify restaurantwijnen voor thuis bestel je gewoon gemakkelijk online. Je weet met deze wijnen niet alleen zeker dat de smaak goed zal zijn, maar ook dat je van het juiste advies wordt voorzien. Twijfel je dus welke wijn het meest geschikt is voor jouw menu? Vraag dan gerust om advies.

Houd er rekening mee dat deze wijnen allemaal een ander smaakprofiel hebben. Het is dus geheel afhankelijk van het menu wat de beste optie is. Bovendien kan het slim zijn om voor elk gerecht een andere wijn te kiezen. Zo creëer je de echte restaurantervaring voor jouw gasten.

standaard

Less is more

Als professionele amateurkok heb je vast wel een aantal sterrenrestaurants bezocht. Bedenk nu eens goed wat je opvalt aan hun gerechten. Het meest opvallende zijn toch wel de porties. Bij kwalitatieve restaurants zie je vaak dat de porties kleiner zijn. Meestal zien we dat er meerdere gerechtjes in kleinere porties worden geserveerd. Dat oogt ook direct veel mooier. Eten doe je immers met al je zintuigen. Hoewel een groot bord stamppot ook heerlijk kan zijn, nodigt het toch wel meer uit als je een goed opgemaakt bord ziet. Less is more in dit geval.

Maak het bord schoon

Als je de borden opmaakt, gaat dit niet altijd zonder geknoei. Dat kan ook niet anders. Zeker niet als je ook een saus serveert. Dat is ook helemaal niet erg, maar hierdoor ziet het bord er wel direct een stuk minder verzorgd uit. Daarom zien we in restaurants dat de borden tijdens de opmaak ook grondig worden schoongemaakt. Spetters en vingerafdrukken worden zorgvuldig weggepoetst alvorens het bord aan de gasten wordt gepresenteerd. Zo zie je hier niets meer van terug.

Garneren

Heb je nog enkele ingrediënten over tijdens het koken? Gooi deze dan zeker niet weg. Niet alleen met het oog op verspilling, maar ook om het bord nog mooier op te maken voor de uiteindelijke presentatie. Je kunt veel overgebleven groentes en kruiden bijvoorbeeld gebruiken als garnering voor je gerecht. Let er wel op dat alles op het bord ook daadwerkelijk iets moet toevoegen. Voeg geen ingrediënten toe als ze de smaak niet ten goede komen. Als je het goed doet, geef je zowel een fijne finishing touch én voorkom je dat een deel in de prullenbak belandt.

Beeld: Adobe Stock