Christel

Er zijn een paar simpele oplossingen

Per ongeluk te veel zout aan je eten toegevoegd tijdens het koken? Het overkomt de besten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze fout te herstellen. Met deze eenvoudige oplossingen maak je je eten weer smakelijk. 

Verdun je gerecht 

Wat extra vocht aan je gerecht toevoegen kan een snelle en makkelijke manier zijn om het extra zout in je eten te compenseren. Zo doe je dat:

  • Is je saus te zout geworden? Haal de helft van de saus uit de pan en vervang dit door dezelfde hoeveelheid met zoutarme bouillon, wijn of passata. 
  • Wat vet toevoegen aan je gerecht kan ook een goede manier zijn om het zout te compenseren. Dit kun je doen door (Griekse) yoghurt, kokosroom, room of melk aan je gerecht toe te voegen.

Let op: je gerecht verdunnen is een goede manier om het zout subtieler terug te laten komen in je gerecht, maar het verdunt de smaak ook. Voeg daarom nooit zomaar alleen water toe aan het eten. Wees creatief en voeg iets toe met een beetje extra pit, maar niet met extra zout. 

Maak een dubbele portie

Kun je niet zomaar kwark aan je maaltijd toevoegen, zonder de smaak te verpesten? Maak dan een tweede portie van het eten dat je aan het maken was. Maak deze portie echter zonder zout, en roer het daarna door de te zoute maaltijd. Vries eventueel wat eten in, zodat je niks hoeft weg te gooien. 

Voeg vezels toe

Je kunt het zoutgehalte in je gerecht al snel verminderen, door vezelrijke ingrediënten aan het eten toe te voegen. Denk aan courgette, spinazie, paprika of zoete aardappel. Deze ingrediënten maken je gerecht niet minder smaakvol, maar compenseren wel voor het te veel aan zout. 

Voeg suiker toe

Afhankelijk van het gerecht dat je maakt, kun je je te zoute eten redden door suiker toe te voegen. Suiker of siroop toevoegen, brengt het gerecht weer in evenwicht. Dit werkt vooral goed in de Aziatische keuken, of gerechten die op basis van tomaten zijn gemaakt. 

Voeg zuur toe

Een scheutje zuur als azijn of citroensap aan je gerecht toevoegen, kan het te veel zout al corrigeren. Voeg steeds een beetje aan je gerecht toe om te proeven hoe de smaak is. Let op: voeg het zuur pas als laatst toe aan je gerecht. Als je zuivel hebt gebruikt, kan het zuur er anders voor zorgen dat het eten gaat stremmen. 

Lees ook: Hoe zit het nou: is sushi net zo gezond als wordt beweerd?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest 

Bron: My Food Book | Beeld: iStock