Te veel is nooit goed, vooral niet als het op de frituurpan aankomt

Zin in een lekkere vette hap? Zwengel die frituurpan maar aan! Maar, voordat je vol enthousiasme een zak friet of een hoop frikandellen erin gooit, kun je beter even doorlezen. Als je te veel eten tegelijkertijd probeert te frituren, dan kom je van de koude kermis thuis, want je eten zal lang niet zo lekker worden als je verwacht.

Geduld is een schone zaak, zo ook bij frituren.

Te veel

Je hebt honger en wil graag zo veel mogelijk eten tegelijkertijd klaarmaken. Dus wat doe je? Je gooit de frituurpan helemaal vol met eten. Je kunt ook op het fornuis frituren door olie in een diepe pan te doen. Handig als je geen frituurpan hebt, want zo kun je heel gemakkelijk toch zelf frituren. Maar ook dan vallen veel mensen in dezelfde valkuil: ze doen meteen al het eten dat ze hebben klaargemaakt in de frituurpan. Dit is niet handig! Er staat niet voor niets in het recept dat je moet werken in delen.

Heet

Het is belangrijk bij frituren dat de olie op de juiste temperatuur is. Is de olie te heet, dan is de buitenkant al bruin terwijl de binnenkant nog koud of niet gaar is. Is de olie niet heet genoeg, dan ‘kook’ je het eten als het ware in plaats van dat je het frituurt. Hierdoor zal het eten slap en zompig worden. Je eten neemt namelijk meer olie op als de temperatuur laag is. Voeg je iets toe aan het frituurvet dat net uit de vriezer komt, dan moet je dus altijd compenseren door de temperatuur weer omhoog bij te stellen.

Stank

Heb je lekker staan te frituren, maar ruikt nu het hele huis ernaar? Dat is snel opgelost! Breng water aan de kook en giet hier een flinke scheut azijn bij. De azijn trekt nare luchtjes uit de lucht waardoor je huis niet meer naar frituurvet ruikt. Je kunt eventueel ook een beetje vanille, citroen of kaneel toevoegen voor een lekkere geur in huis.

Lees ook: Zin in frituren? Met deze snacks en dit frituurvet hoef jij je minder schuldig te voelen!

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Bon Appetit | Beeld: Pixabay