Het kan veel verschil maken

Een snufje zout in een grote pan soep doen, heeft maar weinig effect. Hetzelfde geldt voor het verdelen van snufje zout over een hele bak patat: je merkt er eigenlijk niets van. Dus waarom zou je dat snufje wel toevoegen aan een baksel?

Een snufje zout kan je baksel positief beïnvloeden.

Snufje zout

Heb jij weleens dat snufje zout waar een recept opvroeg weggelaten omdat je dacht dat het toch niet zoveel uitmaakt? Dan ben je niet de enige. Ook wij lieten het ingrediënt uit luiheid weleens weg, maar blijkbaar kan dat snufje zout toch een groot verschil maken.

Effect van zout

Zout is niet alleen een manier om een gerecht op smaak te brengen, maar het heeft ook een andere functie. Zout kan namelijk ook een rol spelen in de structuur van een cake. De moleculen in zout vormen een verbinding met de proteïnen in meel als je het toevoegt aan je beslag. Hierdoor worden de moleculen in gluten minder mobiel en daardoor krijg je een elastische beslag.

Niet te veel, niet te weinig

Maar hoeveel zout moet je precies toevoegen om optimaal te genieten van de effecten van zout? Eileen van Baking Sence nam de proef op de som. Zij bakte een cake zonder zout en daarna eentje met een halve theelepel zout. De cake met het zout erin werd veel groter en de smaak was lekkerder dan de eerste cake, aldus Eileen. Echter, de structuur van de cake hapte minder lekker weg dan de structuur van de eerste cake. Eileen bakte daarom nog een cake waar ze een kwart theelepel zout aan toevoegde en volgens haar werd deze cake perfect!

Lees ook: Zo maak je kleine gebakken cheesecakes in de Airfryer

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Baking Sense | Beeld: Unsplash