Naomi

En zo hoef je niet te huilen

Je wilt een ui snipperen, maar dat is altijd zo’n gedoe. Wegglijdende stukjes en het laatste stukje krijg je vaak net niet goed gesneden. Dat is nu verleden tijd dankzij de tips van Gordon Ramsay! Hij legt precies uit hoe je de ui het beste kunt snijden. Wij hebben het stap voor stap voor je op een rijtje gezet:

Huilen is verleden tijd

Uien snijden

Een ui kan je gerecht net wat lekkerder maken, daarom gebruiken we altijd wel een beetje tijdens het koken. We gebruiken het uitje het liefst wanneer-ie fijngesneden is, maar dat kan soms nog een behoorlijk klusje zijn. Niet alleen omdat we er vaak van moeten huilen, maar ook omdat het soms nog best een lastig klusje kan zijn om een ui fijn te snijden. Gelukkig hebben we voor beide problemen een oplossing.

Niet huilen

De een meent dat je op kauwgom moet kauwen als je uien gaat snijden en weer een ander snijdt de uien terwijl hij of zij water in de mond heeft. Maar wat werkt nou echt? Hieronder een paar tips:

  • Uien koken: als je je een uiensoep wilt maken, kun je de uien eerst even koken voordat je ze snijdt. Dit bespaart je een heleboel tranen. Onthoud wel dat je dit alleen moet doen als je van plan bent je uien te koken, het hete water kan de textuur namelijk behoorlijk veranderen. Als je de uien rauw door een salade wil doen is het niet aan te raden.
  • Koelkast: normaliter hoor je uien niet te bewaren in de koelkast, maar je kunt het af en toe wel doen als je weet dat je de uien moet snijden. Door je uien een half uurtje in de koelkast te leggen, wordt het stofje dat je ogen irriteert minder actief.
  • IJswater: heb jij ijsblokjes in de vriezer? Dan werkt dit trucje nog sneller dan je uien in de koelkast leggen. Leg je uien 30 seconden in een bak die gevuld is met wat water en een heleboel ijsklontjes.

Snijd uien als een chefkok

Dat Gordon Ramsay verstand heeft van koken, moge duidelijk zijn. De wereldberoemde chefkok wordt niet voor niets geprezen om zijn kookkunsten en heeft ook niet voor niets tal van kookprogramma’s op zijn naam staan. Na al zijn jaren ervaring als kok, heeft hij ook genoeg trucjes opgedaan om dingen net wat makkelijker uit te voeren in de keuken. Zo ook het snijden van uien. Gordon houdt zich aan het onderstaande stappenplan.

Stap 1

Normaliter zou je het kontje van de ui snijden, toch? Niet meer doen. Laat het kontje aan de ui zitten, omdat dit zorgt dat je ui op z’n plek blijft als je hem in stukjes snijdt. Snijd de ui door de helft, dan kun je hem plat neerleggen op de snijplank.

Stap 2

Maak sneetjes tot aan de wortel, maar snijd deze niet door. Probeer ze zo smal mogelijk te houden, dan krijg je de dunste uiensnippers.

Stap 3

Snijd de ui vervolgens ook in de breedte door tot aan de wortel. Doe dit twee keer onder elkaar. Op die manier krijg je hele fijne snippers.

Stap 4

Snijd de ui nu net zoals je normaal doet en je zal zien dat de ui in hele kleine snippers uiteen valt. Snijd tot aan de wortel en probeer zo min mogelijk ui te verspillen.

Nu heb jij ook een perfect gesnipperde uit! Wil je het even zien? Dat kan! Bekijk dit filmpje:

Pagina 2/2

Wil je jouw gesneden ui gelijk verwerken? Dat kan:
Zo maak je een gezonde lasagne in de Airfryer
DEZE variatie op Oud-Hollandse rode kool is echt overheerlijk!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Bron: Gordon Ramsay | Beeld: Pexels