Vivian

Je hoeft jezelf echt niet uit te hongeren om af te vallen

Afvallen is voor veel mensen een moeilijke opgave. Crashdiëten geven snel resultaat, maar zijn vaak niet duurzaam. Binnen een mum van tijd val je terug in je oude eetgewoonten en zijn de kilo’s er weer bij. Maak daarom kleine aanpassingen in je dieet. Kies voor deze tien gezonde alternatieven bij je avondeten of als tussendoortje. 

Crashdieet

Veel mensen gooien hun leven drastisch om als ze willen afvallen. Geen ontbijt meer, geen snacks en alleen maar salades voor het avondeten. Ja, je zult wel snel resultaat zien. Maar helaas is het niet duurzaam. Zo’n drastische verandering is voor de meeste mensen niet vol te houden. Voor je het weet val je weer terug in je oude patroon en zie je je oude gewicht weer op de weegschaal. Knoop dit daarom goed in je oren: je hoeft jezelf niet uit te hongeren om af te vallen. Maak eerst kleine aanpassingen in je dieet. Kies bijvoorbeeld deze tien alternatieven voor je favoriete eten en tussendoortjes.

1. Kwarkdip in plaats van mayonaise

Patatjes zonder sausje zijn gewoon… tja, saai. Dus wij begrijpen heel goed dat je hier een sausje bij wil hebben. Maar grijp niet naar de fles mayonaise in de koelkast. Pak daarvoor in de plaats een kwarkdip. Dit kun je makkelijk zelf maken met een magere kwark, zout en peper, verse fijngeknipte kruiden (bieslook of peterselie), citroensap en eventueel een uitgeperst teentje knoflook. Een stuk gezonder dan een klodder mayonaise en ook nog eens hartstikke lekker.

2. Pasta van groenten

We zeggen niet dat alle koolhydraten slecht voor je zijn of dat je ze helemaal moet verbannen uit je leven om af te vallen. Toch kan het helpen om af en toe wat minder koolhydraten te eten. Ruil daarom eens je spaghetti in voor een groentevariant. In supermarkten kun je bijvoorbeeld courgettespaghetti kopen, al kun je dit net zo makkelijk zelf maken. Zo is deze courgetti met pesto en cherrytomaatjes echt heerlijk.

3. Rijst van broccoli of bloemkool

Net zoals je je spaghetti kan omruilen voor een groentevariant, kun je dat ook doen bij je rijstgerechten. Kies bijvoorbeeld voor broccoli- of bloemkoolrijst. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke bloemkoolrijst met kip.

4. Hamburgers tussen twee portobello’s of sla

Zin in een broodje hamburger? Probeer dat dan eens zonder het broodje… Klinkt misschien een beetje raar, maar je kunt het broodje omruilen voor bijvoorbeeld twee portobello’s. Grill de champignons samen met de hamburgers gaar, bestrooi ze met peper en zout en beleg met sla, plakjes tomaat en de hamburger óf natuurlijk een groenteburger. Als je niet van champignons houdt, kun je ook kiezen voor ijsbergsla.

5. Groentefriet

Geheel afscheid nemen van patatdag is misschien lastig. Maar probeer je gewone frietjes eens om te ruilen voor groentefriet. Dit kun je heel makkelijk zelf maken van groenten als wortels, zoete aardappels of pastinaak. Besprenkel de schoongemaakte en in frietgrootte gesneden groenten met twee eetlepels olijfolie, wat paprikapoeder en zout. Leg het vervolgens op een bakplaat met bakpapier en bak de groenten in ongeveer 25-30 minuten gaar in een oven van 200 °C. Lekker met de kwarkdip van punt 1.

Lees op de volgende pagina voor welke vijf alternatieven je nog meer kunt kiezen.

Pagina 1/2