Maayke

Staat azijn ook standaard in jouw keukenkastje?

Als er een schoonmaakmiddel onmisbaar is in elke keuken, dan is het wel azijn. Niet alleen kunnen we het gebruiken in onze gerechten om mee te koken of te verwerken in dressings, het is ook nog eens een uitstekend schoonmaakmiddel in de keuken. Het is niet schadelijk voor het milieu, in tegenstelling tot andere (agressieve) reinigers. 

Wist jij al dat je dit allemaal kunt schoonmaken in de keuken met azijn?

1. Koffiepot en waterkoker

Om je koffiepot of waterkoker te ontkalken, vul je deze met gelijke delen water en azijn. Kook dit een paar minuten om de kalkresten te verwijderen. Let op: spoel de koffiepot of waterkoker wel goed om na de schoonmaakbeurt voor gebruik.

2. Vieze geuren

Heb je last van vieze geurtjes in en rondom de keuken? Door de keuken goed schoon te maken met schoonmaakazijn neutraliseert dit direct alle vieze geuren. Daarnaast is het ook nog eens een goedkopere oplossing dan al die dure luchtverfrissers. Win-win dus!

3. Tegels met vetspetters

Heb je (witte) tegels achter het gasfornuis op de muur? Dan is het je vast niet ontgaan dat hier regelmatig vetspetters op terecht komen tijdens het koken. Deze vieze spetters kun je heel gemakkelijk verwijderen met wat azijn. Voeg een scheut azijn toe aan wat lauwwarm water, maak hier een vaatdoek vochtig mee en veeg de vetspetters snel en makkelijk van de tegels af. Dit is ook toe te passen op het aanrecht, het fornuis zelf en de afzuigkap.

4. Verwijder kalk

Azijn is een topper in het verwijderen van kalk. Wil je kalkresten rond je kraan weghalen? Doordrenk keukenpapier in azijn en leg dit op de aangetaste plek. Laat dit een uur inwerken en maak dan schoon. Het chroom zal weer gaan blinken!

5. Verwijder stickers

Om stickers onder het nieuwe servies te verwijderen kun je een doekje of spons doordrenken met warme azijn en zo de stickers loshalen. Heb je een zelfklevend haakje opgehangen op een geverfde muur? Druppel er dan een beetje azijn achter om het stickertje gemakkelijk los te halen. Ook stickers en labels op glazen en plastic kun je gemakkelijk met een doekje met wat azijn verwijderen.

6. Keukenkastjes reinigen

Waren jouw keukenkastjes ooit stralend wit, maar zijn ze inmiddels door de jaren heen vergeeld geraakt? Dan is azijn de oplossing. Wrijf je keukenkastjes in met een spons en wat azijn. Laat dit ongeveer 30 minuten intrekken en reinig daarna de kastjes goed met wat schoon water.

Lees ook: Was je groenten eens met azijn! Ontdek waarom iedereen dat zou moeten doen!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Doityourself | Beeld: Videostill YouTube