Maayke

Maak jij weleens een van deze fouten tijdens het afwassen?

Wie geen handige vaatwasser in de keuken heeft, is genoodzaakt om de afwas met de hand te doen. Desondanks zijn er ook bepaalde keukenitems die niet in de vaatwasser kunnen en die je alsnog met de hand moet afwassen. Van jongs af aan hebben we allemaal geleerd hoe we het beste kunnen afwassen en iedereen ontwikkeld zijn eigen manier van afwassen. Toch zijn er een aantal dingen die nog regelmatig fout gaan tijdens de afwas. Maak jij weleens een van deze fouten?

Hier zijn acht dingen die je nooit moet doen als je afwast met de hand.

8. Zie er niet als een berg tegenop

Door te staren naar de grote stapel vuile vaat na het koken van een grote familiemaaltijd kom je niet ver. Het ziet er natuurlijk ook gewoon uit alsof het voor altijd zal duren. En ja, we ploffen het liefst allemaal op de bank nadat we ons een paar uur in de keuken hebben uitgesloofd. De realiteit leert ons toch dat de afwas meestal niet zo lang duurt dan we van tevoren dachten. Mouwen opstropen en afwassen maar!

7. Gebruik geen vuile spons of afwasborstel

Sponzen of afwasborstels worden vies, lang voordat ze gaan ruiken of van kleur veranderen. Het is triest maar waar. Vervang de spons en afwasborstel elke week en je zult je niet hoeven af te vragen of je bacteriën op een bord verspreidt.

6. Was niet met blote handen

Neem even de tijd om handschoenen aan te trekken, voordat je aan het werk gaat. Het klinkt ouderwets, maar het dragen van handschoenen kan je handen beter gehydrateerd en in betere conditie houden. Bovendien gaat een prachtige manicure veel langer mee. Daarnaast houden de handschoenen je handen beschermd tegen het hete water, wat de beste tip is om je vaat extra schoon te maken.

5. Laat vuile vaat eerst weken

Een truc om veel tijd te besparen: zet al je vuile vaat in de week nadat je het hebt gebruikt voor het koken. Vul het met warm water en een paar druppels zeep. Als je vervolgens het kleinere spul hebt gebruikt zoals bestek en kopjes, gooi je het in de grote kom of pan. Wanneer het tijd is om die items te wassen, zullen ze gemakkelijker schoon te maken zijn.

Bekijk de laatste vier dingen die je moet weten voor het afwassen met de hand op de volgende pagina.

Pagina 1/2