Desy

Je kunt heel veel met het kookwater doen!

Je maakt een lekkere spaghetti, kookt de pasta en gooit zonder er over na te denken het kookwater in de gootsteen. Zonde, wat je kunt het water namelijk heel goed gebruiken in het gerecht dat je maakt. 

Als je dit hebt gelezen gooi je het nooit weer weg!

Vloeibaar goud

Het kookwater wordt door veel chefkoks het ‘vloeibare goud’ genoemd. Het water dat afkomstig is van de pasta bevat namelijk zetmeel. Dit maakt dat het eigenlijk een emulgator is, wat betekent dat je met dit water producten of stoffen kunt mengen die normaal gesproken niet mengbaar zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld olie en water. Ook werkt het kookwater door de zetmeel als een verdikkingsmiddel, wat een pastasaus voller en minder waterig kan maken.

Verrijkend

Maak je dus een pastasaus, dan doe je er goed aan om het kookwater erin te verwerken. Je zult zien dat het de pastasaus dikker en voller maakt. Daarnaast zal het water ervoor zorgen dat, wanneer je bijvoorbeeld olijfolie in de saus gebruikt, alle ingrediënten zich beter met elkaar kunnen vermengen. Ook kun je het overgebleven kookwater invriezen zodat je het als emulgator kunt gebruiken in bijvoorbeeld soepen of curry’s. Verdeel het kookwater over een ijsblokjesvorm, dan kun je iedere keer precies gebruiken wat je nodig hebt.

Lees ook: Slecht nieuws: groenten en fruit worden veel duurder

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: PxHere