Zo blijft je keuken schoon

Hou je van koken, maar zie je altijd als een berg op tegen de afwas en de rommel die achterblijft? Snappen we! Als je uitgebreid kookt staat er binnen een mum van tijd een heel arsenaal aan kommetjes, schalen en borden op het aanrecht. Die moet je allemaal nog afspoelen en afwassen of in de vaatwasser zetten, terwijl jij net je buik vol hebt met een lekker maaltje en je liever op de bank gaat zitten of lekker lang natafelt met je vrienden. Daarom hebben wij acht tips voor je om je keuken schoon te houden tijdens het koken.

Dit maakt het schoonmaken een stuk overzichtelijker.

1. Vaatwasser inladen

Als je een vaatwasser hebt, gebruik hem dan ook! Zet vieze vaat niet op het aanrecht of in de gootsteen, maar doe het meteen in de vaatwasser. Is-ie vol? Laat hem dan gelijk draaien zodat je de overige vaat meteen na het eten in kunt ruimen. Weet je van tevoren dat je een groot diner gaat koken? Zorg er dan voor dat de vaatwasser helemaal leeg is voordat je begint, zodat je niet alsnog met vieze vaat opgescheept zit.

2. Zet eten terug

Iedere keer als je even niet in de pan hoeft te roeren, heb je tijd om spullen terug op hun plek te zetten. Eten gaat terug in de koelkast of de kast, kruiden weer naar het rekje. Als je iedere keer alles terugzet blijft het aanrecht vrij.

3. Gebruik bakpapier

Gebruik altijd bakpapier als je de oven gebruikt, of het nu is om een bakplaat te bekleden of om iets in een ovenschaal te doen. Ja, ook ovenschalen voor ovenschotels kun je bekleden met bakpapier. Dit voorkomt dat eten aankoekt en zo is de ovenschaal veel makkelijker schoon te maken.

4. Begin met een schone keuken

Een goed begin is het halve werk, dus begin altijd met koken in een schone keuken. Zorg ervoor dat de vaatwasser is uitgeruimd en dat er geen vaat meer in de gootsteen staat, want het stapelt hard op. Het is makkelijk om te denken dat je die koffiekopjes aan het eind van de dag ook wel meeneemt in de afwas. Nee, zet ze nu in de vaatwasser of was ze gelijk af!

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2