Ingrediënten
  • 80 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 90 gram ricotta (of 45 gram roomkaas en 45 gram ricotta) op kamertemperatuur
  • 190 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel baking power
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
Sabine
30 min.
Ingrediënten
  • 80 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 90 gram ricotta (of 45 gram roomkaas en 45 gram ricotta) op kamertemperatuur
  • 190 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel baking power
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel

Je koekjes krijgen hier een unieke smaak van

Wanneer je een hapje neemt van een koekje dat heerlijk smaakt, wil je van de bakker in kwestie graag het recept hebben. Helaas deelt niet elke koekenbakker zomaar het geheime ingrediënt. Tijd om dus maar zelf te gaan experimenteren. Een ware smaakmaker voor je koekjesbeslag? Ricottakaas!

Dit geeft je koekjes een heel andere smaak.

Ricotta

Ricottakaas, of kortweg ricotta, is een frisse en zachte Italiaanse kaas. Hoewel de naam kaas doet vermoeden dat het om een hartig kaasje gaat, is ricotta juist zoet en zacht van smaak en zelfs een beetje zuur. Het ideale ingrediënt om je koekjes eens een upgrade te geven.

Toepassen

Niet aan elk koekjesbeslag kun je echter zomaar ricotta toevoegen: de koekjes zullen dan niet de juiste structuur behalen. Ricotta kun je wél aan je koekjesbeslag toevoegen wanneer het recept vraagt om roomkaas. Vervang in dit geval de roomkaas voor ricotta. Ben je bang dat je koekjes dan wat aan de zure kant worden? Dan kun je ook de helft van de roomkaas vervangen voor ricotta. 

Receptje

Heb je zo snel geen koekjes met roomkaas-recept bij de hand? Dan hebben wij hieronder een simpel receptje voor je voor ricottakoekjes.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de boter en ricotta in een kom en klop ze los met een mixer. Voeg daarna langzaam de suiker toe en blijf kloppen tot een luchtige massa ontstaat. Klop daarna het ei erdoor en voeg de bloem, baking power en vanille-extract toe. Roer goed.
  • Laat het beslag daarna minstens een uur koelen. Gebruik daarna de handen om balletjes van 2.5 centimeter breed te maken. Rol de balletjes daarna door het poedersuiker.
  • Plaats de balletjes op een bakplaat en zorg dat er 3.5 centimeter tussen de balletjes zit.
  • Bak de koekjes in 8 tot 10 minuten gaar. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen.
  • De koekjes blijven 3 tot 5 dagen goed.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Cakes Cottage | Beeld: Pixabay