Jasmijn

We hebben tot nu toe dus altijd te veel moeite gedaan

Het in- en uitruimen van de vaatwasser is voor veel mensen nou niet bepaald hun favoriete klusje. Hoewel het allemaal een stuk sneller gaat dan afwassen met de hand, blijft het een gedoe om de vaat schoon en netjes terug in keukenkastjes te krijgen. Bovendien moet je altijd alles voorspoelen voor je het in de vaatwasser zet. Tenminste, dat dachten wij altijd…

Extra moeite

Vaste prik na het avondeten: de vaat voorspoelen en daarna netjes in de vaatwasser zetten, een vaatwastablet in de machine schuiven en op het juiste knopje drukken. De rest wordt voor je gedaan en de volgende dag hoef je de schone vaat alleen nog maar terug te zetten in de kasten. Eigenlijk zijn het helemaal niet zo veel stappen, maar toch voelt het altijd als veel moeite. Vooral het voorspoelen voelt vaak overbodig. De vaatwasser zorgt er toch juist voor dat alles schoongemaakt wordt? Waarom zou je dan extra werk verrichten? Nu blijk ook nog eens dat ons gevoel goed zat en het niet daadwerkelijk nodig is om vaat voor te spoelen. Say what?

Enzymen

Deze hadden we niet zien aankomen: door servies voor te spoelen, zorg je er juist voor dat de vaatwasser zijn werk niet goed kan doen. Het zit zo: in vaatwasmiddel zitten verschillende enzymen, die zich aan etensresten hechten en ervoor zorgen dat die resten oplossen. Als je een bord eerst afspoelt, haal je een groot deel van de etensresten zelf al weg. Er blijft dan niet veel meer over voor de enzymen om op te lossen. Het vaatwastablet dat je in de vaatwasser hebt gedaan, heeft dan dus niet zoveel meer. De enzymen verdwijnen zo in de afvoer, zonder daadwerkelijk iets te hebben schoongemaakt. De eerstvolgende keer dat je richting je gootsteen loopt om de ketchupklodders van je bord te spoelen, kun je dus net zo goed meteen naar de vaatwasser lopen.

Lees ook: Stinkende vaatwasser in de keuken? Met deze tips ruikt-ie weer fris en fruitig

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pixabay